Novi život odbačenih ćeramida

Samostalna izložba Gorana Vujoševića otvorena je u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici

1163 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: KIC Budo Tomović
Sa izložbe, Foto: KIC Budo Tomović

Izložba radova, ćeramida, odnosno crijepova oslikanih uljem, a nazvana simbolično i jasno “Iskre ćeramida” autora Gorana Vujoševića otvorena je u ponedjeljak u Podgorici, u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović”.

Zaiskrio je hol autentičnim djelima koja ištu pažnju i zovu posjetioce na blizak susret i prodiranje u svjetlo dubine onoga što se na njima nalazi. Izložbu čini oko dvadesetak radova, oslikanih crijepova - ćeramida za šta je Vujošević koristio uljane boje.

Sa otvaranja: Vujošević
Sa otvaranja: Vujoševićfoto: KIC Budo Tomović

Ovom samostalnom postavkom autor ne samo da predstavlja svoj rad i rijetko umijeće, već podsjeća na pomalo zapostavljene motive iz crnogorske tradicije, pritom oživljava stari, odbačeni građevinski materijal koji je namijenjen različitim prostorima i pruža mu novi i drugačiji život.

Kako je u pitanju rijetka praksa oslikavanja crijepova, ali i neobična podloga za rad uljem, Vujošević možda baš usljed toga na najbolji način pokazuje svoju pasiju, inspiraciju i posvećenost koji se ogledaju i u pažljivo oslikanim detaljima kojima se posvećuje.

Goran Vujošević
foto: KIC Budo Tomović

“Njegujući likovni rad na ovoj čvrstoj i zahtjevnoj podlozi, Vujošević biva prepoznat po umijeću kojim od odbačenog građevinskog materijala proizvodi artističke detalje namijenjene različitim prostorima. Ovom izložbom autor zapravo želi umjetnički da oživi stari, odbačeni građevinski materijal”, navodi se u saopštenju KIC-a povodom postavke.

Oni dodaju da tematski okvir izložbe čine znalački naslikani prepoznatljivi crnogorski motivi, ali i radovi koje karakteriše slobodno korišćenje linija, boja i apstrakcija.

Goran Vujošević
foto: KIC Budo Tomović

“Iako Vujošević ne odstupa od motiva iz crnogorske tradicije i savremenosti kao dominantnih, ova izložba donosi šire postavljen tematski okvir”, konstatovali su iz KIC-a.

Izložbu je otvorila kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a dostupna je posjetiocima do 25. septembra.

Bonus video: