Izabrani pobjednici konkursa za oslikavanje murala "Izuzetne žene Crne Gore"

Kana Radević u dobija mural Podgorici, Jelena Vicković na Cetinju, a Stana Tomašević u Baru

7041 pregleda 99 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Centar za ženska prava
Foto: Centar za ženska prava

Tročlani žiri odabrao je idejna rješenja za oslikavanje murala Svetlane Kane Radević u Podgorici, Jelene Vicković na Cetinju i Stane Tomašević u Baru.

Centar za ženska prava, u saradnji sa Ambasadom Holandije i Glavnim gradom Podgorica, Opštinom Bar i Prijestonicom Cetinje, u julu je raspisao poziv za umjetnike/ce za učešće na konkursu za oslikavanje murala koji će predstavljati najznačajnije žene 19. i 20. vijeka, koji se realizuje u okviru projekta “Izuzetne žene Crne Gore“. Na konkurs je pristiglo više od trideset prijava.

Za realizaciju murala Svetlane Kane Radević u Podgorici odabrano je idejno rješenje Miša Joskića, likovnog umjetnika iz Podgorice.

Mišo Joskić rođen je 2. maja 1985. u Doboju, BiH. Srednju likovnu školu završio je na Cetinju, nakon koje upisuje Fakultet likovnih umjetnosti, takođe na Cetinju, odsjek Grafički dizajn. Oduvijek ga je zanimalo crtanje, slikanje, ilustracija i street art, kojim se uglavnom bavi pored oslikavanja enterijera. Izlagao je samostalno u Podgorici i Novom Sadu. Živi i stvara u Podgorici.

Za realizaciju murala Jelene Vicković na Cetinju odabrano je idejno rješenje Ksenije Borozan, studentkimje magistarskih studija vajarstva na FLU Cetinje.

Ksenija Borozan, rođena na Cetinju, diplomirala je na Fakultetu za dizajn i multimediju UDG 2021. godine. Iste godine nastavlja studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku vajarstvo. Učestvovala je na više grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnica je nagrade Prijestonice Cetinje za najboljeg studenta iz oblasti umjetnosti 2021. godine. Dio je pobjedničkog tima CRESCENTO projekta koji implementira program obrazovanja i prenosa znanja u Jadransko-jonskoj regiji.

Za realizaciju murala Stane Tomašević u Baru odabrano je idejno rješenje grafičke dizajnerke Emine Nimanbegović.

Emina Nimanbegović je rođena u Baru. Magistrirala je grafički dizajn na Fakultetu za dizajn i multimediju UDG 2023. godine. Učestvovala je u 24 grupne izložbe i realizovala četiri samostalne izložbe. U svojim umjetničkim djelima spaja kontrastne svjetove kako bi stvorila upečatljivu vizuelnu priču. Učesnica je i nekoliko međunarodnih simpozijuma. Dobitnica je druge nagrade za logo Sveti Stefan Hotels. Živi i radi u Ulcinju.

Odluku je donio žiri u sastavu: Svetlana Dragojević, likovna umjetnica, docentkinja Fakulteta za dizajn i multimedije na Univerzitetu Donja Gorica, Katarina Vujović, producentkinja i Tanja Markuš, likovna umjetnica, koordinatorka Programa za kulturu NVO “Centar za ženska prava“.

Bonus video: