Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade obilježilo 30 godina postojanja

Uz „Osmijeh“ i knjige za djecu za ljepše djetinjstvo

3003 pregleda 48 reakcija 0 komentar(a)
UCPDM, uz učešće mladih pjesnika "Poenta poetike", proslavilo 30 godina postojanja, Foto: Svetlana Mandić
UCPDM, uz učešće mladih pjesnika "Poenta poetike", proslavilo 30 godina postojanja, Foto: Svetlana Mandić

Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade (UCPDM), uz učešće mladih pjesnika "Poenta poetike", upriličilo je program povodom 30 godina postojanja Udruženja.

„Književnost za djecu i pisci za djecu, imaju poseban dar. Oni su ti koji oblikuju svjetove mašte i prenose životne lekcije svojim pričama i pjesmama mladim naraštajima, stvarajući mostove između djetinjstva i odraslog svijeta. Knjige za djecu su više od riječi na papiru – one su ključne za razvoj kreativnosti, maštovitosti, empatije i moralnih vrijednosti kod najmlađih“, poručio je predsjednik Udruženja Žarko Vučinić u pismu koje je pročitano na svečanosti.

Kako je istakao, uloga pisaca za djecu nije samo da stvaraju priče koje će ih zabaviti, već i da im se ponudi prilika da razmisle o svijetu oko sebe, da postavljaju pitanja i traže odgovore.

„Djela velikih dječijih pisaca ostavljaju dubok trag u srcima i umovima mladih čitalaca, oblikujući njihove vrijednosti i pogled na svijet. Kroz generacije, književnici za djecu su nas učili važnim lekcijama o prijateljstvu, hrabrosti, ljubavi i odgovornosti“, stoji u Vučinićevom pismu.

Zahvalio se svima na saradnji uz želju da će 30. godišnjica biti podstrek da nastave da pišu priče koje će inspirisati, učiti i obogaćivati život djece. Predsjednik Skupštine UCPDM-a Branko Vuković podsjetio je na istorijat Udruženja, ali i na pisce Dušana Đurišića i Milenka Ratkovića, koji su ostavili neizbrisiv trag u razvoju dječje književnosti u Crnoj Gori, osnovali brojne kulturne manifestacije, i koji su zaslužni što je prije tri decenije osnovano pomenuto Udruženje.

Poezija
foto: Svetlana Mandić

„Rijetko se desi u književnosti, pa i u životu, da sudbina spoji dvije tako snažne i koloritne ličnosti, pregaoce pisane riječi. Dušan je bio ona lokomotiva iz Ratkovićeve priče, a Milenko diskretni pisak, pokazujući samo odbljesak snage koja je virila u njemu, a koja se nekom čudesnom toplotom ulivala u srca čitalaca, ljudi koji su ga poznavali ili s njima sarađivali“, kazao je Vuković i pobrojao osnivače Udruženja.

Istakao je da planiraju ponovo da pokrenu izdavačku djelatnost, edicije „Sokolić“, koja je u ranijem periodu, pod vođstvom Đurišića, publikovala preko 80 naslova za djecu i mlade.

„Do kraja godine mogu se očekivati prva izdanja knjiga, uprkos složenoj finansijskoj situaciji koja umnogome ograničava naš rad“, kazao je Vuković i apelovao na nadležne institucije da podrže njihov rad. Nakon 17 godina pauze, u decembru 2021. godine, obnovljen je književni časopis „Osmijeh“ koji je bio i ostao zaštitni znak Udruženja.

Goran Radojičić, glavni i odgovorni urednik “Osmijeh”-a i urednik u JU “Zahumlje”, podsjetio je da je časopis bio prethodnica Udruženju, jer je počeo izlaziti dvije godine prije njegovog osnivanja, 1991, i izlazio do 2004. Kada je obnovljen rad Udruženja, obnovljen je i časopis.

„Uz redakciju, uz pomoć mladih talentovanih autora, i cijenjenih kolega pisaca iz cijelog regiona, bijemo bitku da časopi 'Osmijeh' opstaje i da nastavljamo svijetlu tradiciju i nastavimo putem koji su utabali Đurišić, Ratković, Čedo Vuković i ostali“, kazao je Radojičić.

Poezija
foto: Svetlana Mandić

Istakao je da su se u obnovljenom časopisu trudili da zadrže sve vrijednosti koje je „Osmijeh“ promovisao od prvog broja, ali i da uvaže potrebe i interesovanja današnje djece. Predstavio je rubrike i istakao da su dobili pozitivna mišljenja i pohvale časopisa iz regiona. Pozvao je nadležne da podrže književnost za djecu, i da se svi zajedno potrudimo da u stvarnosti univerzalne vrijednosti budu sačuvane.

Publika je imala priliku da pogleda prezentaciju časopisa i radove najmlađih koji su u novim brojevima obnovljeni. U pripremi je 103. broj i Radojičić je pozvao svu talentovanu djecu da im šalju likovne i literarne radove, jer „Osmijeh“, prije svega, postoji zbog najmlađih.

U program su učestvovali mladi pjesnici Mia Drašković, Andrea Mijušković, Lara Vujković i Miloš Jocović, koji su članovi Savjeta mladih UCPDM-a. Moderatorka programa bila je Tijana Vujović.

Saradnja Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade, “Zahumlja” i Književnog kluba “Poenta poetika”, organizatora događaja, traje nekoliko godina i do sada su uspješno realizovali više programa. Program je realizovan okviru manifestacije “Septembarski dani – Nikšić 2023” i Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: