Krov Olimpijskog stadiona u Minhenu na listi znamenitih građevina

Krov Olimpijskog stadiona "zajedno sa Olimpijskim parkom daje gradu Minhenu jedinstveno lice i ima veliku vrijednost za građane," rekao je bavarski ministar građevinarstva Kristijan Bernrajter

6941 pregleda 0 komentar(a)
Krov Olimpijskog stadiona u Minhenu, Foto: Printscreen YouTube
Krov Olimpijskog stadiona u Minhenu, Foto: Printscreen YouTube

Krov Olimpijskog stadiona u Minhenu od sada nosi titulu "Istorijski simbol inženjerske građevinske umjetnosti u Njemačkoj".

"Završen za Olimpijske igre 1972. godine, krov u obliku šatora i danas ima značajnu ulogu u građevinarstvu. Građevinu odlikuje činjenica da su korišćene najsavremenije tehnike, u velikoj mjeri razvijene samo za nju," saopštila je Njemačka inženjerska komora.

Komora od 2007. dodjeljuje titulu istorijski značajnim građevinama širom Njemačke. Građevine moraju biti stare najmanje pola vijeka.

Krov Olimpijskog stadiona u Minhenu
Krov Olimpijskog stadiona u Minhenufoto: Printscreen YouTube

Bavarski ministar građevinarstva Kristijan Bernrajter (Christian Bernreiter) nije mogao da prisustvuje ceremoniji u petak, ali kaže da se "kao inženjer čelične konstrukcije i zavarivanja" divi krovu.

"Zajedno sa Olimpijskim parkom daje gradu Minhenu jedinstveno lice i ima veliku vrijednost za građane," rekao je Bernrajter.

"Svake godine turisti iz cijelog svijeta dolaze da vide ovo karakteristično mjesto. To što se jedinstvena inženjerska arhitektura sada posebno poštuje je apsolutno zasluženo."

Bonus video: