Cetinje: U četvrtak će biti izvedene muzikalije koje su napisali kompozitori inspirisani Crnom Gorom u 19. vijeku

"Umjetnici iz Njemačke, Austrije, Poljske, Italije i Francuske napisali su djela za različite muzičke sastave, naslov kompozicija ili posveta na partiturama je za Crnu Goru i članove kraljevske porodice tog doba"

5677 pregleda 2 komentar(a)
Cetinje, Foto: Shutterstock
Cetinje, Foto: Shutterstock

Na Cetinju će u četvrtak 28. septembra prvi put biti izvedene muzikalije iz fundusa Narodnog muzeja, koje su napisali evropski kompozitori inspirisani Crnom Gorom u 19. vijeku, saopšteno je iz Fondacije "Kreativne žene Crne Gore".

"Umjetnici iz Njemačke, Austrije, Poljske, Italije i Francuske napisali su djela za različite muzičke sastave, naslov kompozicija ili posveta na partiturama je za Crnu Goru i članove kraljevske porodice tog doba. Na koncertu će se izmedju ostalih premijerno izvesti Danilov valcer, kompozicija Kralj Crne Gore, kao i kompozicija posvećena Viktoru Emanuelu III i Jeleni Savojskoj, kralju i kraljici Italije", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Orkestar koji čine studenti Muzičke Akademije Cetinje i članovi crnogorskog simfonijskog orkestra nastupiće u 20 časova u svečanoj sali "Ivan Crnojević" u Vladinom domu.

"Riječ je o eksponatima koji imaju ne samo umjetničku vrijednost kao muzički spisi romantičarskog perioda, već i istorijsku budući da predstavljaju kulturno blago Crne Gore i zemlje iz koje potiču. Ovi notni zapisi koristili su se u kulturnoj diplomatiji Evrope i publika će biti u prilici da ih pogleda u danima nakon koncerta u holu Muzeja. Koncert i izložba dio su projekta „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“, koji sprovodi Fondacija Kreativne žene Crne Gore s ciljem revitalizacije evropsko-crnogorske muzike i kulturne baštine. Dodatno, tretira se i problem nedostatka istraživanja na pomenutu temu i oživljavanje kulturne diplomatije Crne Gore. Projekat se realizuje u okviru ReLOaD2 programa, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa lokalnim samoupravama, među kojima je i Prijestonica Cetinje", piše u saopštenju Fondacije "Kreativne žene Crne Gore".

Dodaje se da će projekat osim muzike, oživjeti i fotografije i snimke koji su rezultat bogate kulturne diplomatije koju je Crna Gora imala u prošlom vijeku, a koji su sada kulturna baština države.

"Orkestarsko izvođenje pratiće i video kolaž sačinjen od malo poznatih kratkih videozapisa i fotografija sa diplomatskih svečanosti na dvoru u periodu Kraljevine Crne Gore. Jedan od kratkih video zapisa koji će biti prikazan u utorak, dosad nije prezentovan crnogorskoj javnosti, što je rezultat partnerstva sa Narodnim muzejom i Crnogorskom kinotekom. Publika može uskoro očekivati sličan događaj i u Glavnom gradu. Koordinatorke projekta su članice Fondacije Milica Marković i Petra Ivanović", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: