Svijet čuda Hajdane Kostić

Izložba “Majstor i Margarita” mlade crnogorske umjetnice biće otvorena večeras u Beogradu

764 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Samostalna izložba crnogorske umjetnice Hajdane Kostić “Majstor i Margarita” biće otvorena večeras u Beogradu, u galeriji “Art for all” u 19 časova.

Osnivačica galerije “Art for All” Marija Milošević primijetila je da je sami naziv izložbe mlade likovne umjetnice višestruko simboličan.

“Iako Hajdana nije imala na umu likove iz istoimenog romana na početku stvaralačkog procesa, vidi se duboko oslikano intuitivno stanje duha i uma preneseno na platna. Kostićeva, iako mlada umjetnica, bavi se ‘vječnim’ temama kao što su ljubav, odnos dobra i zla, hrabrost i kukavičluk, pitanja istine... Slojevitost prikaza likova i pozadine, jedan je od razloga zbog kojih je njen rad podložan raznim interpretacijama - od filozofskih tumačenja do simboličke analize fantazmagoričnih likova. Dešavanja prikazuje kroz duhovitost i sa apsurdno-grotesknim tonom, koristeći linijski crtež za naglašavanje”, zapisala je Miloševićeva.

Ona dodaje da se u radovima pojavljaju fikcijski elementi u liku mačka Begemota, a takvim pristupom prikazuje “svijet čuda”.

“Begemota umjetnica predstavlja kao ‘Gospodina’. Njima umjetnica uzdiže priču iz realnosti i postavlja je u svijet čija stvarnost podržava čuda. Svjedočimo potpunom preklapanju nadrealnosti i stvarnosti, spajanju čudesnih elemenata sa onim stvarnim, stvarajući tako jednu priču koja svojom ironijom i apsurdom govori o stanju ljudske mašte i podsvijesti. Margaritino povještičenje prikazano je na slici ‘Kraljica’, na kojoj osim simbolike jačine lika u vidu krune, iz njenog tijela izlazi biće u umjetničkoj formi dinosaurusa, što simbolizuje kolektivno nesvjesno i praelement, sadržan u nasljeđu”, piše Milošević i zaključuje:

“Umjetnica svojom širinom i bogatstvom uspijeva da se nametne publici i izazove je na dalja promišljanja, što je znak da se radi o uspjelom djelu”.

Pored više samostalnih i brojnih kolektivnih izložbi, Hajdana Kostić je organizovala i nekoliko humanitarnih izložbi. Ova postavka u Beogradu biće otvorena do petog oktobra.

Bonus video: