Festival omladinske kulture „Nemanjin grad”

Manifestacija namijenjena mladim ljudima i studentima iz Crne Gore i regiona biće održan danas i sjutra

761 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Festival omladinske kulture “Nemanjin grad” biće treći put održan u Podgorici danas i sjutra, oba dana u 18 časova, na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši, na tvrđavi Ribnica. Manifestaciju će zvanično otvoriti predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice, dr Jelena Borovinić Bojović.

“Podgorički festival omladinske kulture ‘Nemanjin grad’ je manifestacija namijenjena mladim ljudima i studentima iz Crne Gore i regiona koji stvaraju u oblasti književnosti, filma, likovne umjetnosti, scenske umjetnosti, arhitekture i muzike. Cilj festivala je revalorizacija i promocija kulturno-istorijskog jezgra Podgorice kroz uvezivanje ovog nasljeđa sa savremenom omladinskom kulturom, po uzoru na veliki broj evropskih gradova koji praktikuju ovaj model”, navode organizatori - NVO Reanimacija i NVO Udruženje mladih aktivista Crne Gore.

Današnji program
Današnji programfoto: Promo

Još jedan od ciljeva njihovog projekta je i objedinjavanje i unapređivanje omladinske kulturne scene u Crnoj Gori kroz kreiranje prostora u kojem svi neafirmisani mladi umjetnici mogu da se predstave.

Gosti trećeg izdanja festivala biće regionalni i domaći mladi autori, a program ovogodišnje manifestacije koncipiran je sa naglaskom na poeziju i likovnu umjetnost.

Nakon svečanog otvaranja, večeras će biti organizovana i izložva “Dinarski modernizam i avangarda” slikara iz Beograda Nemanje Okiljevića, a zatim slijedi program “Predstavljanje novosadske i beogradske pjesničke scene” u okviru kojeg će nastupiti: Jelena Marićević Balać, Tijana Sladoje, Velimir Knežević i Mirko Jovanović. Za kraj večeri najavljen je muzički nastup poznatog trija iz Nikšića “Sančo Pansa” koji čine: Andrija Vasiljević, Marko Kovač i Nemanja Popović.

Sjutrašnji program
Sjutrašnji programfoto: Promo

Na sjutrašnjem programu je još jedna izložba naziva “Grafika je preživjela” čiji su autori Jovan Tomović i Aleksandar Radević. Nakon toga slijedi omladinska tribina “Nezavisna scena i mladi: Iskustva i uspješni modeli udruživanja” na kojoj učestvuju Aleksandar Ostojić iz Pljevalja, ispred NVO “Lastavica” i Marija Marković iz Podgorice u ime Dramskog studija Prazan prostor. Festival će zatvoriti program “Literally me: Preglasna samoća savremenog svijeta” u okviru kojeg će razgovarati književni kritičar Stefan Sinanović i Balša Vukčević.

Bonus video: