Od Milana Mladenovića, preko Zorana Đinđića i Biljane Jovanović, do medija, demokratije i politike

Ovogodišnji slogan Sajma, koga organizuje Narodna biblioteka „Njegoš“, u saradnji sa Opštinom Nikšić i Ministarstvom kulture, je „Carpe diem carpe librum“

3726 pregleda 2 komentar(a)
Sa Sajma knjiga u Nikšiću, Foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić
Sa Sajma knjiga u Nikšiću, Foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić

Promocije knjiga „Rok poeta Milan Mladenović“ Zlatomira Gajića, literarnih biografija Dragana Lakićevića Lakasa, „Portret političara u mladosti“ i „Roman o Biljani“, „Nadziranje demokratije“ prof. dr Slaviše Orlovića, kao i interaktivna radionica o vršnjačkom nasillju, koju je vodila Ana Milović Jasikovac uz učešće nikšićkih gimnazijalaca obilježili su treći dan Jesenjeg sajma knjiga „Anderva book“ u Nikšiću, koji je počeo 24. septembra i završava se sjutra.

Knjigu „Rok poeta Milan Mladenović" predstavili su autor i rok kritičar, novinar i književnik Petar Janjatović, a sa njima je razgovor vodio Darko Nikolić. Knjiga o Mladenoviću je nadograđeni Gajićev magistarski rad koji je odbranio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gdje je diplomirao na Odsjeku za srpsku književnost.

Knjiga nudi osnovne elemente Mladenovićeve poetike i njenog razvoja, te uticaj njegovih saradnika, pojedinačnu književnoteorijsku analizu žanrovski karakterističnih pjesama, kao i sveobuhvatnu tipološku podjelu kompletnog opusa prema izvorima inspiracije, te preglednu analizu odabrane diskografije EKV, s uvidom u njen muzikološki i književni segment. Zaklјučno poglavlјe nudi detalјan pregled i analizu medijske recepcije Mladenovićevog stvaralaštva.

"Osluškujući korene, Mladenović je spoznao u sebi pomalo Orfeja, Pindara, Paskoje, Milije, Zmaja, Branka, i Lenona... I da opet, od svega toga sazdan, jedino može da bude samo on sam", zapisao je Gajić na koricama knjige.

Gajić je prethodno objavio knjigu „Rok pesnik Branimir Džoni Štulić“, što je bila njegova doktorska disertacija pod nazivom „Rok poezija Džonija Štulića i njeni medijski odjeci", čime je stekao titulu doktora filologije 2018. godine.

Knjige „Portret političara u mladosti“ i „Roman o Biljani“, autor, Dragan Lakićević Lakas je predstavio u razgovoru sa dr Gordanom Kustudić.

“Portret političara u mladosti” prati predpolitički život Zorana Đinđića i govori o “iskrenom pijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene”. Promovisana je na petnaestogodišnjicu atentata na Zorana Đinđića, a u njoj je predstavljen Đinđićev život od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku, život jednog filozofa, prevodioca, intelektualca, kao i vrijeme u kome se intelektualno i ljudski formirao.

U dijelu razgovora koji se tiče „Romana o Biljani“, romansirane biografije književnice i aktivistkinje Biljane Jovanović, autor je govorio o uticaju crnogorske epike na njeno oblikovanje, o Nikšiću, Brojgelovom i Bošovom svijetu, o apsolutu majke, te tragičnom osjećanju života i pisanju kao spasu.

O knjizi „Nadziranje demokratije“ prof. dr Slaviše Orlovića, koja predstavlja studiju složenog odnosa medija, politike i demokratije sagledanu kroz sadržajnu analizu najvažnijih, relevantnih, a nedovoljno izučavanih fenomena od početka XX do početka XXI vijeka, sa Darkom Nikolićem razgovarali su autor i i Zoran Hamović, glavni urednik IP "Clio". Hamović je kazao da je riječ o djelu koje je izuzetno značajno za razvoj građanskog vaspitanja i kritičkog mišljenja, i koje uspješno savladava i kristalno jasnim jezikom prodire u složeno tkivo medijskog svijeta. Orlović je tokom promocije knjige govorio, između ostalog, o nadziranju demokratije i kontroli medija, medijskoj personalizaciji politike, percipiranju društvenih medija i njihovoj ulozi, medijima koji transformišu publiku, pseudoizboru, profilu moći i vlasti, krizi demokratije i postdemokratiji, lažnim vijestima, usponu totalitarizma, autoritativnim tendencijama, odnosu religija – ideologija – mediji, o tome koliko internet utiče na informisanje i mobilisanje, ali i razara privatnost građana, kako je nadzorna demokratija zapravo poljuljana demokratija...

Ovogodišnji slogan Sajma, koga organizuje Narodna biblioteka „Njegoš“, u saradnji sa Opštinom Nikšić i Ministarstvom kulture, je „Carpe diem carpe librum“.

Tokom današnjeg programa planirano je predstavljanje novog romana Zorana Živkovića „Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajlovića“, zatim književni dijalog sa prof. dr Sonjom Tomović Šundić, kao i promocija romana „Unutrašnje more“ autorke Danice Vukićević, koja je dobitnica NIN-ove nagrade za prošlu godinu.Na panel diskusiji „Revolucija ženskih prava“, kojom će sjutra biti zatvoren treći sajam „Anredva book“, učestvovaće Margareta Bašaragin, Slavenka Drakulić, Božena Jelušić, Branka Bošnjak, Marina Vujačić, Bojana Jokić i Fana Delija.

Bonus video: