Đonović se družio sa nikšićkim osnovcima, "častio" ih stihovima i muzikom, govorio im o pozorištu...

Učenici OŠ "Luka Simonović" i "Jagoš Kontić" su za Đonovića imali poklon – pripremili su recitacije njegovih pjesama

5922 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Miloš Zvicer
Sa događaja, Foto: Miloš Zvicer

Dejan Đonović, pjesnik za djecu i glumac Gradskog pozorišta, družio se sa nikšićkim osnovcima tokom Jesenjeg sajma knjiga "Anderva book", koji se održava u Nikšićkom pozorištu, u organizaciji Narodne biblioteke "Njegoš".

Đonović je mališane "častio" stihovima i muzikom, govorio im je o pozorištu, ljubavi, školskim simpatijama, moru i slobodi.

I učenici OŠ "Luka Simonović" i "Jagoš Kontić" su za Đonovića imali poklon – pripremili su recitacije njegovih pjesama.

U pratećem programu za odrasle predstavljen je roman "Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihailoviča" profesora Zorana Živkovića, najprevođenijeg savremenog srpskog pisca, čije knjige su prevedene na 20 jezika.

Sa Živkovićem, koji je do sada objavio 24 prozna djela i osam monografija, a ima ukupno 210 izdanja, od kojih 82 u Srbiji i 128 u stranim prevodima., razgovarala je dr Tamara Labudović.

Roman, u kome dolazi do vaskrsnuća Dostojevskog putem vještačke inteligencije, sadrži četiri epizode čiji naslovi označavaju mjesta gdje se one događaju: park, vagon-restoran, psihijatrijska ordinacija i tursko kupatilo.

Živković, koga je nikšićka publika više puta imala priliku da čuje, publiku je iznenadio čitanjem poglavlja iz neobjavljene knjige "Psihijatrijska ordinacija".

Moderatorka mr Neda Papović vodila je književni dijalog sa prof. dr Sonjom Tomović Šundić, stavljajući fokus na njeno dramsko stvaralaštvo i najznačajniji lajtmotiv – slobodu.

Govorilo se i o svijetu kao velikom sanatorijumu, o gubitku vrijednosti, 'o besmislu kulture' kao najsnažnijim motivima koji se javljaju u dramskim tekstovima Tomović Šundić: "Jov", "Ksantipa", "Drama Veliki Inkvizitor", "Drame", "Stavrogin", "Tri drame o Njegošu", "Monodrama Njegoš i Isidora" i "Kandidat".

Četvrtog dana sajma, promovisan je i roman "Unutrašnje more" autorke Danice Vukićević, prošlogodišnje dobitnice NIN-ove nagrade, a razgovor sa njom vodila je mr Ksenija Rakočević.

Nagrađeni roman predstavlja fragmente o životu kroz specifičan pogled pjesnikinje, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutrašnjih drama pojedinaca u savremenom svijetu.

Vukićević je, pored pomenutog romana, objavila šest knjiga poezije: "Kao hotel na vetru", "Kada sam čula glasove", "Šamanka", "Luk i strela", "Prelazak u jednu drugu vrstu" i "Visoki fabrički dimnjaci", kao i dvije zbirke proze: "Na plažama" i "Život je gorila".

"Ko još vodi umjetnički život. Ko priča o smislu poezije. Smiješno, vjerovati u riječi, u takozvanu umjetnost. Mi smo samo politike", zapisala je Vukićević u romanu "Unutrašnje more".

Da ipak postoje ljudi koji vode umjetnički život i koji vjeruju u riječi pokazao je sajam "Anderva book", koji je ove godine održan pod sloganom "Carpe diem, carpe librum".

Bonus video: