Foto: Privatna arhiva

Muzika je univerzalna i nije simbol patriotizma

Pijanista Aimo Pagin u razgovoru za Vijesti najavljuje svoj premijerni koncert u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović

1138 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije Aimo Pagin, prirediće večeras u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” solistički koncert u 20 časova.

Njegov premijerni nastup u KIC-u obilježiće djela Frederika Šopena (Tri valcera - Balada br. 4), Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenti br. 1-2-3-4 op.16), a publika će imati priliku da premijerno čuje djelo najznačajnijeg rumunskog kompozitora Žorža Eneskua (Pavana iz Svite br. 2 op.10).

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori.

Pijanista Aimo Pagin školovao se na konzervatorijumima u Strazburu i Kolmaru, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Ženevi 2001. godine. Imao je priliku da se usavršava i u Sjedinjenim Američkim Državama, i to kod legendarnog pijaniste i klavirskog pedagoga Leona Flejšera.

Sa 14 godina osvojio je nagradu na muzičkom takmičenju u Francuskoj, a od tada priznanja su se nizala. Nastupao je u njujorškom Karnegi holu, amsterdamskoj koncertnoj dvorani, Betovenovoj kući u Bonu, sali Koncertnog društva u Milanu, Tonhale u Cirihu, u Palati lijepih umjetnosti u Briselu, koncertnoj dvorani u Esplanadi (Singapur)....

Iako je tokom svoje karijere imao priliku da svira brojna djela, za večerašnji koncert u Podgorici odabrao je Šopena kao predstavnika romantizma, tu je Rahmanjinov kao izuzetno zahtjevan kompozitor čija su djela nekad bila inspirisana Šopenom i drugim kompozitorima romantizma, a sviraće i jedno djelo rumunskog kompozitora Eneskua, a u razgovoru za “Vijesti” otkriva čime se vodio pri odabiru kompozicija:

“Smatram da je ovaj program jako zanimljiv jer donosi dosta raznovrsnosti. Većinom se vrti oko romantičarskog razdoblja, koje je jedno od mojih omiljenih, i naravno, po mom mišljenju Boga klavira - Šopena. Enesku će kompletnoj večeri dati rumunski pečat s obzirom na to da se ovaj događaj dešava upravo zahvaljujući Ambasadi Rumunije”, ističe Pagin te dodaje da umjetnici kad biraju kompozicije za solistički koncert uvijek mogu pronaći veze između kompozitora.

Pri odabiru kompozicija bilo mu je važno i da pokaže publici šta sve može na crno-bijelim dirkama.

“Djela romantizma mogu prikazati toliko različitih aspekata, ne samo tehničku virtuoznost, već i širok spektar boja i dinamike, i naravno, ljudski osjećaj koji stoji iza toga”, napominje pijanista.

“Mnoge zajedničke karakteristike tih kompozitora mogu se pronaći u njihovoj muzici. Njihovi univerzumi nisu samo bogati, već svi sadrže potpunu količinu ljudskog duha, stoga nije teško pronaći veze između njih”, smatra on.

Kao neko ko vuče muzičke korijene i čija je majka poznata rumunska violinistkinja, potrudio se da kroz ovaj repretoar predstavi muzičku zaostavštinu te zemlje. No, ipak, smatra da su kompozicije koje su na repertoaru mnogo bitnije od samog imena kompozitora.

“Nije presudno predstaviti rumunskog kompozitora, kao što nije presudno predstaviti ni bilo kojeg drugog kompozitora iz bilo koje zemlje. Važno je kako to izvodite, jer muzika je univerzalna i nije simbol patriotizma. Primjera radi, kada je muzika iz perioda romantizma, romantičarska je ma ko da stoji iza tog djela”, objašnjava Pagin.

Aimo Pagin
foto: Privatna arhiva

Ipak, George Enesku je jedan od najpoznatijih rumunskih kompozitora, a sagovornik Vijesti za njegova djela kaže da su fascinantna.

“Nedavno sam svirao njegovu Drugu sonatu za violinu i klavir, i njegov je jezik odmah prepoznatljiv”, smatra on.

Svi kompozitori čija djela će izvesti, pored toga što su ostavili neizbrisiv trag kao kompozitori, bili su izvrsni pijanisti. Danas rijetko vrsni pijanista sami pišu kompozicije, uglavnom se svodi na to da sviraju već napisana djela. Na pitanje da li je i sam pokušao da se pokaže i kao kompozitor, odgovara:

“Komponovanje je izazovno, ali i vrlo teško, pogotovo ako pokušavamo da dosegnemo takav nivo kao kompozitori koji su obilježili brojne epohe iza nas. Pokušao sam da komponujem nekoliko godina i to u periodu dok sam bio tinejdžer, ali sam vrlo brzo odustao, kako bih se potpuno posvetio sviranju klavira”, ispričao je pijanista koji je tokom karijere imao priliku da nastupa u brojnim zemljama, drži koncerte u dvoranama, pobjeđuje na takmičenjima...

No, sve to ne bi postigao da i danas svakodnevno ne vježba i ne usavršava se. Nije bilo lako biti fokusiran, predan i istrajan, s obzirom na to da sve muzičke akademije godišnje upišu makar po jednog pijanistu, a ne naprave svi svjetsku slavu.

“Do sada sam imao jako intenzivan život. Pružila mi se prilika da radim sa poznatim profesorima i nastupam u najpoznatijim dvoranama i festivalima širom svijeta. Danas će se i Podgorica naći na toj listi i baš se radujem večerašnjem druženju”, kaže Pagin koji svoje znanje već neko vrijeme dijeli sa mlađim generacijama.

“Predajem u Beču već mnogo godina i obožavam to. Zaista je veliko zadovoljstvo kad imate priliku da prenesete ono što znate i budete predavač”, kazao je on.

Filmsku muziku sviram za svoju dušu

Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u e-sportu u rumunskom gradu Jaši, Moldavska filharmonija imala je nekoliko koncerata na kojima je izvodila djela iz popularnih video-igrica. Na pitanje da li je tokom karijere imao priliku da zasvira takve teme, odgovara:

“Imao sam mnogo koncerata u Jašiju. Volim taj grad. Međutim, i pored brojnih koncerata koje sam imao u karijeri, službeno do sada nijesam imao priliku da izvodim muziku iz video igrica, ali ni filmsku. Sviram ih samo za svoju dušu. Moram priznati da generalno volim filmsku muziku”, ispričao je on.

Bonus video: