U ovoj predstavi, smrt nije predviđena za Jagoša

U organizaciji Gradskog pozorišta održana komemorativna sjednica povodom prerane smrti proslavljenog crnogorskog režisera

22583 pregleda 73 reakcija 0 komentar(a)
Sa komemoracije, Foto: Krsto Vulović
Sa komemoracije, Foto: Krsto Vulović

“Računamo da si opravdano odsutan. Tamo gdje si trenutno, sanjaj, jer život je san i smrt nije predviđena za tebe u ovoj predstavi”, rekao je direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica na komemoraciji nedavno preminulom reditelju Jagošu Markoviću.

Gradsko pozorište, u kojem je Marković pravio svoje prve rediteljske korake koji će ga kasnije odvesti daleko u svijetu umjetnosti i teatra, a kojem se i vraćao, organizovalo je komemorativnu sjednicu u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, njemu u čast.

Marković je preminuo 22. septembra u 57. godini, a kao pozorišni reditelj i rijetki intelektualac, vedrog duha i autentičnog izraza, ostavio je neizbrisiv pečat na regionalnu teatarsku i društvenu scenu.

U Gradskom pozorištu radio je brojne komade koji su izvođeni i nagrađivani širom regiona, među kojima se ističu “Tri musketara’’, “Filomena Marturano”, “Lukrecija iliti Ždero”, “Čarobnjak iz Oza”, “Snježna kraljica”...

Pored rediteljskog rada Jagoš Marković je bio i na čelu Savjeta Gradskog pozorišta, a dobitnik je i nagrade “Vasilije Ivanovič Šćućkin”.

Komemoracija Jagoša Markovića
foto: Krsto Vulović

Pored porodice, od njega su se oprostile brojne kolege, prijatelji i saradnici, kojima će Marković ostati u najljepšem sjećanju.

Prisutni su imali priliku da na velikom platnu vide odabrane isječke iz rediteljevog života, video zapise i fotografije iz predstava, ali i neke od njegovih mudrih izjava i osvrta na život i okolnosti.

“Razmišljam gdje da nađem dobrog servisera za tvoju Jamahu”, ovom pošalicom uz osmijeh prisutnih nastavio je svoj govor Koprivica.

Koprivica
Koprivicafoto: Krsto Vulović

I zaista, u svijetu u kojem je radio i stvarao, koji je i kreirao, za njega smrti nema.

Na komemoraciji se prisutnima obratila i nekadašnja direktorica Gradskog pozorišta Vanja Popović, koja je sa tugom u glasu i velikim bolom govorila o preminulom prijatelju.

“Porodica ti je tu, scena je tu, glumcu su tu, tvoji saradnici su tu, a ti nisi tu Jagoše”, ovim potresnim riječima je započela Popović svoje izlaganje.

Vanja Popović, nekadašnja direktorica Gradskog pozorišta
Vanja Popović, nekadašnja direktorica Gradskog pozorištafoto: Krsto Vulović

“Navikao si nas na radost, svaki tvoj dolazak u Podgoricu, značio je radost za one koji će raditi sa tobom. Svi su se radovali, čini mi se da su se zidovi radovali... Danas, ti nama priređuješ tugu i ne možemo da prihvatimo to”, dodala je Popović.

“Zar je pravedno, Jagoše, da se ja tebi, u ovim godinama, obraćam ovim povodom? Zar nije trebalo suprotno?”, govori vidno potresena bivša direktorka.

Ona je podsjetila da je 22. juna 1966. godine u Njegoševoj, u Podgorici, Bosa Momu rodila sina Jagoša i da je to bila velika radost.

“A dvadesetdrugog septembra si nas napustio zauvijek. Nisi umro, nego si zaspao. Razuvjeri nas da je to istina jer ne možemo to da prihvatimo”, nastavila je Popović.

“On je pozorište i sve što sačinjava pozorište. U 19. i 20. vijeku, na našim prostorima, boljeg reditelja nije bilo,” potresno završava Popović.

Komemoracija Jagoša Markovića
foto: Krsto Vulović

Pored Popović, prisutnima se obratila bivša direktorka Centra za kulturu Tivat Milena Radojević.

“Jagoša sam prvi put mimo njegovih predstava upoznala 2000. godine na premijeri predstave ‘Bokeški d-mol’ u Beogradskom ateljeu”, kazala je Radojević.

“Bacio mi se u zagrljaj i rekao da ništa tako u životu nije vidio. ‘Ja moram da radim kod vas u Tivtu, na Mediteranu’, i tako je započela naša tivatska priča sa Jagošem Markovićem”, dodala je bivša direktorka, te dodala da je Tivat počastvovan da je jedan takav rediteljski mag i vanserijski umjetnik pronašao u tom gradu način da iskaže svoje rediteljsko umijeće.

“Kao omaž Jagošu, Tivat treba da omogući tri njegove predstave koje su trenutno na repertoaru u gradu, da se odigraju u okviru novembarskih dana kulture i da se na taj način zahvali ovom velikanu što je našao inspiraciju u našem malom Centru za kulturu”, poručila je Radojević.

O Markoviću je pričao i aktuelni direktor Centra za kulturu Tivat, Goran Božović.

“Za kratko vrijeme našeg poznanstva, uspjeli smo izgraditi iskren odnos, pun povjerenja i podrške”, rekao je Božović.

“Ostavio nam je u amanet kultna djela kao što su ‘Hasanaginica’ i ‘Ćelava pjevačica’. Ostavio je dio svog genija i mi ćemo to pažljivo njegovati i čuvati”, zaključio je Božović.

Bonus video: