„Balkan Soul” festival novi segment Guitar festa

Od 5. do 8. oktobra u Nikšiću će biti održano 18. izdanje Nikšić Guitar festivala

1856 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Nikšić Guitar festival (NGF), koji će 18. put okupiti klasične gitariste iz Hrvatske, Rusije i Njemačke biće održan od 5. do 8. oktobra u gradu pod Trebjesom. Kako su organizatori najavili, NVO “Anagastum Guitar Society”, novitet će biti pokretanje novog programskog segmenta “Balkan Soul festival”.

“Novi festival će u narednim godinama okupljati širu publiku koja je prethodnih 18 godina rasla zajedno sa Nikšić Guitar festivalom. Na taj način grad pod Trebjesom afirmisaće gitaru kao instrument u još širem kontekstu”, navodi se u saopštenju organizatora.

foto: Promo

Kako su objasnili, “Balkan Soul” festival nastao je iz segmenta “Festival Plus” koji je posljednjih nekoliko godina privlačio veliku pažnju posjetilaca Nikšić Guitar festivala.

“Ukazala se potreba da se ova programska cjelina izdvoji kao posve novo dešavanje koje će ubuduće da okuplja i druge, ne samo klasične gitarske umjetnike iz svijeta i regiona”, stoji u saopštenju.

Balkan Soul
foto: Promo

Premijerno izdanje ovog jednodnevnog događaja okupiće u sali Nikšićkog pozorišta, 6. oktobra od 20 časova, dugogodišnje prijatelje Guitar festa. Tako će pomenute večeri nastupiti jedan od najboljih gitarista sa ovih prostora poznat po svojoj izuzetnoj vještini sviranja i kreativnosti u muzičkom izražavanju Vlatko Stefanovski, poznati muzičar, pjevač i gitarista posebno prepoznat po interpretaciji i promociji sevdaha, i uopšte tradicionalne muzike Balkana Damir Imamović. Organizatori su iste večeri najavili i nastup kantautora Al Dina, žensku klapu Bisernice Boke, klasičnog gitaristu Nena Munitića, kao i Intime Duo Gitara - Ljubomira Pešića, dok će specijalni gost večeri biti proslavljeni glumac Andrija Milošević.

U sklopu tradicionalnog Nikšić Guitar festivala koji ima značajnu ulogu u promociji kulture i umjetnosti u Nikšiću i okolini, pružajući platformu lokalnim i regionalnim talentima da pokažu svoje vještine i kreativnost, na sceni “Zahumlje” nastupiće uspješni gitaristi: Neno Munitić iz Hrvatske (5. oktobar u 19 časova), Anton Baranov iz Rusije (7. oktobar u 20 časova) i Gerhard Rajhenbah iz Njemačke (8. oktobar u 20 časova).

Nikšić Guitar fest osnovan je s ciljem promovisanja i popularizacije gitare kao muzičkog instrumenta, ali i unapređenja muzičke scene u Nikšiću i okolini. Pored koncerata, festival uključuje radionice i predavanja koja neće izostati ni ove godine.

“Pedagoški segment festivala, uključujući masterklasove, seminare i radionice, održaće se 7. i 8. oktobra. Ovo je prilika za mlade gitariste da unaprijede svoje muzičke vještine i steknu vrijedna znanja radeći sa iskusnim mentorima. Takođe, 8. oktobra biće organizovana prezentacija gitara Sergeja Rusakova”, naveli su organizatori.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, uz podršku Nikšićkog pozorišta, JU “Zahumlje” i Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore. Sv.MANDIĆ

Bonus video: