Besmisleno kopiranje

Majstor Žile je imao dovoljno vremena i da pripremi i da raspiše i da sprovede konkurs za idejno rješenje škole u Maslinama, ali nije to uradio...

19588 pregleda 4 komentar(a)
Polaganje kamena temeljca Osnovne škole “Novka Ubović” u Tološima, Podgorica, Foto: podgorica.me
Polaganje kamena temeljca Osnovne škole “Novka Ubović” u Tološima, Podgorica, Foto: podgorica.me

Majstor Žile - glavni ćata za arhitektonske rabote i priključenija za Gazda Mitketovog vakta na čelu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - oglasio se, kao što rekoh u prošlom broju, tek 6. novembra vesele 2021. godine - što će reći da je trebalo da prođe devet mjeseci od kada je Uprava OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici prijavila Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da je napukao zid u trećem paviljonu (od tri) te škole, pa da na scenu stupi pomenuti, fanfare molim: Majstor Žile - zvani Deus ex machina.

Nakon što je objelodanio da će zgrada OŠ “Vladimir Nazor” u Maslinama biti srušena - zbog, kako reče, “nepouzdanosti statike konstruktivnog sklopa” - Majstor Žile je obećao da će “novi objekat za osnovce u Maslinama biti u funkciji u periodu od 12 do 14 mjeseci od početka radova” - ali nije rekao kada će početi radovi.

Dakle, u tom trenutku - početkom novembra vesele 2021. godine - znali smo da će nova škola u Maslinama koštati pet miliona eura - minimum - i da će biti izgrađena u periodu od 12 do 14 mjeseci od momenta otpočinjanja radova - ali nam nije data informacija kad će otpočeti radovi.

“MEPPiU, u saradanji sa kolegama iz MPNKiS”, klikovao je Majstor Žile 6. novembra 2021. godine, “kreće u postupak pripreme dokumentacije za glavni građevinski projekat škole u Maslinama!”.

Bila je to još jedna blistava pobjeda, u beskrajnom nizu blistavih pobjeda ekipe okupljene oko đenerala Krivokapića - devet mjeseci nakon što su, ponoviću, prijavljena ozbiljna oštećenja na OŠ “Vladimir Nazor” u Maslinama...

***

Unatoč svemu, vrlo agilni Majstor Žile je imao keca u rukavu - imao je “dogovor sa investitorom nove osnovne škole u Tološima (Bemax - porodica Ubović - op.a.)” da mu pomenuti investitor ustupi tehničku dokumentaciju škole u Tološima - uz potvrđenu saglasnost i autora idejnog rješenja - pobjednika na Konkursu - i nosilaca izrade Glavnog projekata - što je značilo da je Majstor Žile riješio da školu u Tološima jednostavno preslika u Maslinama.

Dakle, sve što nama treba - sve što treba ovom društvu, preciznije - jedno je jedino osrednje idejno rješenje objekta osnovne škole - kojim ni najzgodnija studentica integrisanih studija arhitekturice ne bi polučila osmicu kod najpopustljivijeg profesora - i onda bismo mi to idejno rješenje štancali dok je svijeta i vijeka - što bi neminovno dovelo do gašenja Baćkove vesele lješkopoljske arhitektonske školice - a zatim bi, postepeno, nestala i potreba za arhitektonskom strukom na ovim našim žalosnim prostorima.

Sa svečanosti polaganja kamena temeljca Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Maslinama
Sa svečanosti polaganja kamena temeljca Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Maslinamafoto: Gov.me

“Praksa izgradnje školskih objekata na osnovu istog projekta nije nepoznanica” insistirao je Majstor Žile, “a na taj način značajno se štede vrijeme i resursi koji bi bili potrebni za potpuno nove projekte” - sve sami benefiti, dakle - na stranu što već imamo par povijesnih primjera da su na osnovu istog (ili neznatno modifikovanog) žalosnog projekta štancane serije osnovnih škola u Podgorici, a i šire - ali ne bih ovom prilikom ulazio u vrlo bizarne detalje - jer bismo na koncu došli do neminovnog zaključka da je nama, kao društvu, sasvim dovoljna jedna osrednja knjiga, jedna osrednja slika, jedna osrednja pjesma, jedna osrednja politička partija - i, naravno, jedan vođa osrednjih liderskih predispozicija...

***

Kad već pomenuh školu u Tološima - hajde da kažem i da se o toj školi govorilo još koncem avgusta davne 2017. godine - pred početak nove školske godine - a povod je bila činjenica da tada čitavo jedno odjeljenje prvaka nije moglo biti upisano u OŠ “Radojica Perović” u Bloku VI - zbog nedostatka “prostornih kapaciteta” - pa je to odjeljenje preusmjereno u OŠ “Maksim Gorki” - što se roditeljima te djece nikako nije dopalo.

Tada je čak i lokacija nove škole u Tološima bila određena - u neposrednoj blizini stadiona FK “Crvena stijena” - a pominjane su i pripremne aktivnosti, vezano za izradu tehničke dokumentacije. Obećano je i da će izgradnja početi naredne, 2018. godine, te da će radovi biti završeni za godinicu danah - ali tzv. “sredstva” neophodna za izgradnju nove škole niko nije pomenuo...

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje Osnovne škole u Tološima, u Podgorici - raspisao je naš dobri čika Duško - glavni ćata za arhitektonske rabote i priključenija za vakta Pavla Radulovića na čelu Ministarstva održivog razvoja i turizma - tek 23. oktobra 2019. godine. Odluka Žirija je pala 11. februara 2020. godine - a svi konkursni radovi, do jednoga, uredno su nam stavljeni na uvid - okešani su na Net tri nedelje nakon objave rezultata - 3. marta 2020. godine - čime nam je omogućeno da do mile volje listamo, prelistavamo i izlistavamo te konkursne radove.

Sve troškove izgradnje osnovne škole u Tološima preuzela je kompanija Bemax, odnosno porodica Ubović - a Ugovor o donaciji potpisali su Veselin Kovačević, tadašnji predsjednik Odbora direktora kompanije Bemax, i Damir Šehović, tadašnji ministar prosvjete - posljednjega dana u novembru mjesecu, iste te vesele 2020. godine.

Kamen temeljac je položen 21. maja naredne, 2021. godine - a radovi su završeni 5. septembra 2022. godine - 15 mjeseci i kusur nakon polaganja kamena temeljca.

Što hoću da kažem? Ako uzmemo da je od raspisivanja Konkursa za osnovnu školu u Tološima - 23. oktobra 2019. godine - pa do polaganja kamena temeljca - 21. maja 2021. godine - proteklo 19 mjeseci - a da je od trenutka kada je Majstor Žile najavio rušenje osnovne škole u Maslinama - 6. novembra 2021. godine - pa do polaganja kamena temeljca za novu školu u Maslinama - 26. avgusta tekuće godine - proteklo skoro pa 22 mjeseca - onda ne vidim koji su benefiti, što bi rekli DPS-ovci, Majstor Žiletove ideje da se škola u Tološima preslika u Maslinama.

Dakle, ako je motiv za copy žalosno osrednjeg projekta škole u Tološima i paste u Maslinama bila ekspeditivnost - da se uštedi vrijeme koje bi bilo potrebno za raspisivanje i sprovođenje konkursa, uz tričavih pedesetak hiljada eura za troškove konkursa, ne više od šezdesetak, što je suma koja nije vrijedna pomena ako uzmemo da je ovdje riječ o ukupnoj investiciji procijenjenoj na ne manje od šest i po miliona eura - što će u konačnici narasti do desetak - onda ne znam... Nijesam pametan.

Majstor Žile je imao dovoljno vremena i da pripremi i da raspiše i da sprovede konkurs za idejno rješenje škole u Maslinama, ali nije to uradio...

I što nam to govori o Majstor Žiletu - odnosno o sistemu koji je porodio Majstor Žileta - i koji nastavlja da porađa majstore toga ranga - pitam ja vas?

Bonus video: