Premijerno izveden koncert "Evropske muzike crnogorske kulturne diplomatije" na Cetinju

Uz zvuke evropske muzike oživjela zaboravljena kulturna baština Crne Gore

3218 pregleda 31 reakcija 3 komentar(a)
Kocert u Vladinom domu na Cetinju, Foto: Marko Gardašević
Kocert u Vladinom domu na Cetinju, Foto: Marko Gardašević

Muzički spisi iz fundusa Narodnog muzeja izvedeni su u formi muzičko-scenskog djela u Vladinom domu na Cetinju, saopštili su iz Fondacije Kreativne žene Crne Gore.

Kako su kazali realizatori događaja, muzičke spise su napisali evropski kompozitori u 19. vijeku inspirisani Crnom Gorom, a premijerno su izvedeni u predivnom ambijentu u formi muzičko-scenskog djela koje je publiku podsjetilo na bogatu crnogorsku kulturnu diplomatiju jednog vremena.

Koncert
foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore

Koncert je pratila i izložba odabranih partitura koje, osim što su kulturna baština od nacionalnog značaja, imaju i estetsku vrijednost, budući da ih krase umjetničke naslovnice, neke od njih sa dizajniranom posvetom članovima crnogorske kraljevske porodice tog doba.

Koncert i izložba dio su projekta “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije”, koji realizuje Fondacija Kreativne žene Crne Gore u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje, uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, građani i građanke Cetinja, kao i brojne zvanice iz državnog vrha, diplomatskog kora i svijeta kulture i umjetnosti prisustvovali su premijernom izvodjenju “Danilovog valcera” i kompozicija posvećenih Crnoj Gori, Cetinju kao i članovima kraljevske porodice, pa tako jedna od kompozicija koja se premijerno čula posvećena je kralju i kraljici Italije, Viktoru Emanuelu III i Jeleni Savojskoj.

Orkestar koji čine studenti Muzičke Akademije Cetinje i članovi crnogorskog simfonijskog orkestra, pod vođstvom maestra Ognjena Bomoštara, oživjeli su notne zapise koji su nekada bili sredstvo kulturne diplomatije, darivane kao poklon Crnoj Gori.

Kordinatorke projekta, predsjednica Fondacije Kreativne žene Crne Gore Milica Marković i članica Fondacije Petra Ivanović, koja je kroz magistarski rad istraživala temu značaj muzike u kulturnoj diplomatiji Crne Gore, razvijale su inicijalnu ideju o oživljavanju notnih zapisa do multimedijalnog formata koncerta koji kroz muziku i kratke video zapise o diplomatskim aktivnostima Crne Gore početkom 20. vijeka promoviše evropsko zajedništvo, crnogorsku kulturnu baštinu i Crnu Goru koja pripada evropskoj porodici.

Na otvaranju je govorila i zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Liselote Isakson, te kazala da ova djela svedoče o trajnoj moći kulture kao sredstvu za diplomatiju i razumijevanje.

Predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Dragana Radević se obratila publici.

"Nevladin sektor pokrenuo je inicijativu za revitalizaciju crnogorske kulturne baštine s jedne strane, a s druge strane institucije su prepoznale njen značaj i podržale je kroz ReLOaD2 program", napomenula je ona.

Zvanicama se na premijeri obratio i kulturni ataše Ambasade Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Paul Sander koji je podsjetio na bitan istorijski događaj kada je Crna Gora svoje priznanje suvereniteta proslavila baš 1878. godine u Berlinu.

Kordinatorke projekta su izrazile zadovoljstvo što su univerzalnim jezikom muzike, uz ritam valcera i marševa podsjetili publiku na sliku Crne Gore s kraja 19.og i početka 20.vijeka, zemlju hrabrih ljudi i slavne prošlosti.

Orkestarsko izvođenje pratio je video kolaž sačinjen od malo poznatih kratkih video zapisa i fotografija sa diplomatskih svečanosti u periodu Kraljevine Crne Gore, koji su rezultat saradnje sa Crnogorskom kinotekom. Posebnu pažnju privukao je nastup plesnog para iz kluba Sonrisa koji je uz bajkovite kostime i koreografijom vratio publiku u vrijeme kada su se valceri plesali na dvorovima evropskih prijestonica.

Plesni par Sonrise
Plesni par Sonrisefoto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore

Koncert će se, kako je najavljeno, realizovati i u Podgorici, 24.oktobra u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.

Bonus video: