Umjetnikov intimni obračun sa sveopštim bezdušjem

Izložba Nedeljka Simanića "Rani raj" biće otvorena sjutra u Baru

4232 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba slika "Rani raj", akademskog slikara Nedeljka Simanića, biće otvorena sjutra u Baru u Umjetničkoj galeriji "Velimir A. Leković" u 19 časova.

Samostalna izložba slikara iz Kotora zbiva se na plaži, kažu iz Kulturnog cetra Bara, gdje umjetnik proizvodi vještačke substitucije za "svoj groš".

"Njegovo opažanje aktivnog, a u metežu istovremenosti, zaboravljenog malog-velikog svijeta, razasutog po obali ljeta - od lopte, preko limenke piva, kupaćih kostima, peškira, do razbarušenih i nasmijanih djevojaka i mladića koji, pod vedro intoniranom Simanićevom paletom mediteranskog neba, divno i brzo stare, pretvarajući se u usnule polulopte naslaga sala vremena. Sve je u svojoj bestidnosti i jednostavnosti izloženo suncu i prolaznosti", piše u saopštenju koje potpisuje direktorice ove javne ustanove, Aleksandra Grabež.

Simanić ciklusom slik "Rani raj" kritikuje novovjekovni sistem zabave i lakoće življenja, kao i zanimacije bazirane na potrošačkim vrijednostima i napadnom marketing konzumerstvu koji sve više dominira nad stvarnom stranom života. Tako postavka "Rani raj" predstavlja umjetnikov intimni i privatni obračun sa sveopštim bezdušjem i obezduhovljenjem životne sfere. Afirmacija nestanka individue u mnoštvu povezana je sa opštim društveno-političkim kontekstom i brzinom življenja...

"U igri je kopija originala. Prostor osvajanja ličnih, individualnih sloboda manifestuje se kroz najrazličitije forme i izraze, prihvatljive i neprihvatljive društvene i estetske stavove, senzibilitet i ukus. Plaža, namjerno birano mjesto zbivanja, ističe izoštrenost medija preko kojih se manifestuju svi navedeni i nenavedeni potencijali savremene pseudostvarnosti", piše Grabež u saopštenju.

Rukovodilac Umjeničke galerije, dr Milun Lutovac zapisao je da ovog autentičnog umjetnika karakteriše i zaplet slike, svojevrsna dramaturgija.

"Kao u 'Surogatu' Dušana Vukotića, turista na odmoru hoće da ima sve odjednom ('pod hitno'), pa zato stvara svoj svijet sačinjen od plastičnih masa na 'naduvavanje'. Pored dušeka i šlauha, 'naduvava i sve ostale svoje potrebe: talase, more, jelo, pa i svoju ženu...' Na tom imaginarnom putu s 'greškom' ubrzanja, sve je u i na vazduhu… Nedeljka Simanića, uz originalan mediteranski tonalitet, karakteriše osoben scenski 'zaplet' slike, nalik priči bildungsromana s izoštrenom duhovitošću i pronicljivim prikazom promjenjivih ljudskih stanja između umišljene romantike i klišea", rekao je Lutovac.

Bonus video: