Stevanu Koprivici priznanje iz Skoplja

Direktor Gradskog pozorišta Podgorica odlikovan je titulom Počasnog profesora na Univerzitetu Evropa Prima

2267 pregleda 0 komentar(a)
Koprivica sa priznanjem, Foto: Jovan Angeleski
Koprivica sa priznanjem, Foto: Jovan Angeleski

Dramski pisac i scenarista, redovni profesor i direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica, dobitnik je priznanja i titule “Profesor Honoris Causa” (Počasni profesor), na Univerzitetu Evropa Prima iz Sjeverne Makedonije.

Na svečanoj ceremoniji u Skoplju priznanje Koprivici uručio je dramski pisac i predsjednik Univerziteta Jordan Plavneš koji je kao posebno značajno u karijeri Koprivice izdvojio njegov profesorski angažman.

“Proglašavam Vas, pred slikom Sokrata jugoslovenskog scenarija Ratka Đurovića, počasnim profesorom Univerziteta Evropa Prima”, obratio se Plevneš Koprivici.

Koprivica je, uz zahvalnost domaćinima, rediteljima, studentima, fakultetu i porodici, iznio i zasluge profesora od kojih je i sam učio.

“Moja teatarska poetika koju sam slijedio i kao pisac i kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a potom i na Cetinju, zasnivala se na vrijednostima i načinima promišljanja proisteklih iz obrazovnih postamenata usvojenih od mojih profesora: Jovana Hristića, Vladimira Stamenkovića, Ljubiše Đokića, Slobodana Selenića, te mentora Ratka Đurovića. Dramaturgija dobro ispričane priče, koloritnih karaktera, struktura i parametri aristotelovskog pozorišta bili su i ostali koordinacioni sistem u mojih četrdesetak napisanih komada i mojih predavanja iz oblasti tehnike drame”, rekao je.

Spomenuo je neke od reditelja s kojima je radio, kao što su: Milan Karadžić, Egon Savin, Branislav Mićunović, Jug Radivojević, Srboljub Božinović, Dejan Projkovski...

“Moj kredo bio je, a u predstavama svih ovih reditelja je i poštovan, teatar ne smije da bude dosadan i ne smije publiku ostaviti ravnodušnom”, kazao je Koprivica.

Među ranijim dobitnicima ovog priznanja su i: Džon Malkovič, Jirži Mencl, Abdulah Sidran, Miki Manojlović, Bora Drašković, Aleksandar Morfov, Vladimir Georgijevski i drugi.

Bonus video: