VIDEO Baranov svirao u Nikšiću: Kad šestožičana romantična gitara "zapleše" na sceni

Na šestožičanoj romantičnoj gitari Baranov je izveo kompozicije Šopena, Paganinija, Čajkovskog, Ljadova, Rimskog i Johana Merca

1597 pregleda 0 komentar(a)
Baranov, Foto: Svetlana Mandić
Baranov, Foto: Svetlana Mandić

Antona Baranova svjetski poznati gitarista i kompozitor Roland Djens nazvao je "jednim od onih rijetkih gitarista koji svoju publiku dovode u stanje da gotovo zaborave na kom se instrumentu svira, već da ih fokusira na ekspresivnost muzike i samo to".

Da Djens nije pogriješio uvjerila se nikšića publika kojoj se ruski gitarista predstavio u sklopu 18. Nikšić Gitar festa.

Na šestožičanoj romantičnoj gitari Baranov je izveo kompozicije Šopena, Paganinija, Čajkovskog, Ljadova, Rimskog i Johana Merca.

Anton Baranov
foto: Svetlana Mandić

Iako je publika navikla da klasični gitaristi sjedeći sviraju to sa Baranovim nije bio slučaj, možda iz prostog razloga što je njegova muzika "plesala" po sceni, pa je gitaristi, koji se smatra jednim od vodećih gitarista današnjice, lakše bilo da stojeći bude u korak sa njom.

"Ovo je prilika da se publika uvjeri da bez obzira na stvari koje nas okružuju i na brzinu života, da je klasična muzika živa i da umjetnici žive za tu umjetnost", kazao je Baranov nakon koncerta.

Njegovi nastupi u Njujorku, Sankt Peterburgu, Moskvi i Pekingu muzički kritičari opisali su kao "čistu magiju", a njega kao umjetnika koji "svojom gitarom uspijeva da naslika zvučne slike raskošne dubine i boja".

"Slikao" je Baranov i po sali "Zahumlja", a publika prepoznala slike i osjetila emocije i uzvratila gromoglasnim aplauzima i vraćanjem na bis.

"Svaki nastup nosi sa sobom odgovornost i određenu specifičnost. Tako je bilo i sa ovim nastupom. Svidjela mi se povratna reakcija publike, festival i veoma sam zahvalan organizatorima što su me pozvali", istakao je umjetnik koji je muzičko obrazovanje stekao u najstarijoj i najpoznatijoj ruskoj muzičkoj školi, Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, gdje i predaje gitaru od 2010.

"Koncert je bio pun različitih emocija i karaktera i očigledno se to publici dopalo. Želio bih da se to iskustvo ponavlja iz noći u noć, jer obožavam muziku", zadovoljno je istakao gitarista koji ima dva studijska izdanja – jedan, latinoameričkih sonata za gitaru i drugi koji se sastoji od španske gitarske muzike.

Festival gitare organizuje NVO "Anagastum Guitar Society" pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, uz podršku Nikšićkog pozorišta, JU "Zahumlje" i Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: