Varja Đukić najbolja glumica na MESS festivalu u Sarajevu

"Suptilni glumački stil, dominantan emocionalni spektar i racionalna karakterizacija ključni su aspekti njenog glumačkog potencijala", stoji u obrazloženju žirija

2977 pregleda 2 komentar(a)
Đukić, Foto: Printscreen YouTube
Đukić, Foto: Printscreen YouTube

Crnogorska glumica Varja Đukić dobitnica je priznanja za najbolju glumicu na ovogodišnjem MESS festivalu u Sarajevu, za ulogu Danice u predstavi „Pod oba sunca“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, saopšteno je na sajtu MESS-a.

"Predstava, koju je na scenu postavio Boris Liješević, dobila je i nagradu za najbolju scensku adaptaciju, te i treće mjesto po izboru publike", saopšteno je.

Internacionalni teatarski festival MESS održan je od 30. septembra do 8. oktobra, a u glavnom programu je izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta – 11 ih je bilo u zvaničnoj selekciji i šest predstava na Malom MESS-u.

Kako je na sajtu objavljeno, o najboljima je ove godine odlučivao žiri koji su činili profesorica Marina Katnić-Bakaršić iz BiH, producentkinja Jana Bäskau iz Njemačke i spisateljica Ana Stojanoski iz Makedonije.

"Suptilno oblikujući ulogu, gotovo utišano igrajući emocionalne nijanse, Varja Đukić postiže da kao dio publike slušate svaku njenu riječ, koja vas pogađa pravo u srce. Ona stvara svoju ulogu Danice u višestrukom spektru emocija, od krhkosti i nježnosti do samosvijesti i čvrstine zahvaljujući svom glumačkom potencijalu i sposobnosti da stvara prema režiserskim indikacijama. Njena se Danica transformiše pred našim očima. Suptilni glumački stil, dominantan emocionalni spektar i racionalna karakterizacija ključni su aspekti njenog glumačkog potencijala", stoji u obrazloženju žirija.

U specijalnom pominjanju stručnog žirija za najbolju scensku adaptaciju navedeno je da predstava nadilazi naturalističku interpretaciju.

"Scenska adaptacija romana Ognjena Spahića „Pod oba sunca“, nastala u saradnji režisera Borisa Liješevića i dramaturškinje Stele Mišković sa autorom, prepliće različite vremenske planove ratnog i postratnog vremena sa nezaboravnim poetskim pristupom koji stvara univerzum što nadilazi naturalističku interpretaciju", saopštio je žiri.

Zlatni lovorov vijenac publike 63. Festivala MESS dobila je predstava „Chotto Desh“, dok je „Pod oba sunca“ osvojila treće mjesto.

Bonus video: