Festival iranskog filma u Podgorici

Na otvaranju manifestacije biće predstavljena zbirka savremene iranske poezije “Blistavi zvuci jutra: Antologija savremene persijske poezije posle islamske revolucije”

1732 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Festival iranskog filma počinje danas u Podgorici i traje do 13. oktobra u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” koji organizuje festival zajedno sa Kulturnim centrom pri Ambasadi Irana u Beogradu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program počinje u 19 časova.

“Uspješnu saradnju sa Kulturnim centrom I.R. Irana koja je počela prije nekoliko godina, KIC nastavlja filmskom manifestacijom u okviru koje će publika moći da pogleda četiri nagrađivana ostvarenja iranske kinematografije među kojima su: ‘Kocka šećera’, ‘Pomahnitali top’, ‘Slatki ukus mašte’ i ‘Mobarak’”, saopšteno je iz KIC-a.

U okviru otvaranja festivala danas će biti predstavljena i zbirka savremene iranske poezije “Blistavi zvuci jutra: Antologija savremene persijske poezije posle islamske revolucije”. O zbirci će govoriti ataše za kulturu Ambasade I.R. Irana, Amir Porpezešk i prevodilac Petar Janačković.

Repertoar će otvoriti “Kocka šećera” iz 2011. godine za koji režiju potpisuje Reza Mirkarimi

“Pasandide je najmlađe dijete u tradicionalnoj porodici koja živi u staroj kući koju dijeli sa porodicom. Uskoro bi trebalo da se uda za unuka starog porodičnog prijatelja koji studira na Zapadu. U međuvremenu, Hormoz, muž Pasandideine sestre koji je nedavno pušten iz zatvora, pokušava da pronađe blago. Vjeruje da je zakopano negdje u Pasandideinoj kući i šunja se okolo tražeći ga dok traju pripreme za vjenčanje”, piše u opisu filma.

Bonus video: