Jančar, Ugrešić i Albahari finalisti Njegoševe nagrade

Drago Jančar, Dubravka Ugrešić i David Albahari ušli su u najuži izbor za najveće književno priznanje koje Crna Gora dodjeljuje autorima sa južnoslovenskog govornog područja

22438 pregleda 193 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Drago Jančar, Dubravka Ugrešić i David Albahari ušli su u najuži izbor za ovogodišnju Njegoševu nagradu, najveće književno priznanje koje Crna Gora dodjeljuje autorima sa južnoslovenskog govornog područja.

To je odlučio međunarodni žiri koji čine: Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Sjeverna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević-Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora).

Njegoševa nagrada do sada nikada nije posthumno dodijeljena, ali, kako ta mogućnost (izuzetno) postoji u poslovniku - ove godine su u finalu prisutna čak dva pisca čije nagrađivanje bi bilo posthumno. Ime dobitnika biće poznato krajem naredne sedmice.

Dubravka Ugrešić (1949-2023) bila je cijenjena i nagrađivana književnica i na evropskom nivou. Autorka je brojnih djela, a njene knjige su prevedene na više jezika. Predavala je na više američkih i evropskih univerziteta. Dobitnica je značajnih književnih priznanja.

Pisac i prevodilac David Albahari (1948-2023) objavio je veliki broj djela za koja je dobio brojne nagrade i priznanja. Preveo je veliki broj knjiga, priča, pjesama i eseja mnogih američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca. Bio je član je Srpske akademije nauka i umetnosti, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

Drago Jančar (1948) je romansijer, pripovjedač, dramski pisac, esejista, studirao je pravo, radio kao novinar i filmski dramaturg. Objavio je veliki broj knjiga, osvojio značajne nagrade i najprevođeniji je savremeni slovenački pisac. Redovni je član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti.

Bonus video: