Serija mladih crnogorskih autora "Estavela" predstavlja šansu za promjenu

Serija čiji su kreatori Matija Jovanović i Milo Vučinić, selektovana je među osam projekata programa “Series Rough Pitch - The Balkan Way”. Jovanović “Vijestima” najavljuje da će pilot epizoda biti snimana početkom novembra u Nikšiću

1944 pregleda 49 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Serija u fazi nastajanja “Estavela” čiji su kreatori i scenaristi mladi crnogorski autori Matija Jovanović i Milo Vučinić, selektovana je među osam projekata trećeg izdanja programa “Series Rough Pitch - The Balkan Way”, a autori “Vijestima” otkrivaju i da će pilot epizoda biti snimana početkom novembra.

Serija nastaje u režiji Matije Jovanovića, producent je Nemanja Popović, glavne uloge tumače: Milo Vučinić, Pavle Prelević, Stefan Vuković, a okupljen i veći dio ostatka ekipe i saradnika...

“Polako se ulazi u ozbiljne pripreme i probe...Planirano je da se pilot epizoda snimi početkom novembra, ideja je da bude deset epizoda. Serija će većinski biti snimana u Nikšiću, pa tako i ova prva, pilot epizoda. Scenario ostatka serije bi trebalo da se završi do januara, a onda se očekuje nastavak snimanja u februaru/ martu”, najavljuje Jovanović.

Jovanović i Vučinić
Jovanović i Vučinićfoto: Privatna arhiva

Projekat je selektovan za program koji organizuju Creative Europe MEDIA deskovi Hrvatske, Bugarske, Grčke i Slovenije, a namijenjen je producentima i autorima televizijskih serija. Onlajn događaj podrazumijeva pičing u kojem autori osam projekata igranih serija u fazi razvoju stručnjacima iz ove industrije predstavljaju svoje projekte i takmiče se za novčanu i druge nagrade.

“Do sada smo već obezbijedili razne koprodukcije, a u potrazi smo za još zainteresovanih strana i sponzora”, potvrđuje producent “Estavele” i kaže da im je upravo zbog toga selekcija za učešće u ovom programu od posebnog značaja.

Posebna simbolika krije se u samom naslovu serije koja je na engleski jezik prevedena kao “Estavela - Karst Spring”, a u pitanju je prirodni fenomen o kojem se malo zna, a po kojem je Nikšić jedinstven. Estavela Gornjepoljski vir u Nikšiću, najveća je estavela u Dinaridima. Estavele se u geologiji objašnjavaju kao oblici sa dvojnom hidrogeološkom funkcijom, odnosno funkcionišu naizmjenično kao vrela i kao ponori.

“Inspirisana prirodnom pojavom rupe koja može biti i izvor i ponor, ‘Estavela’ simbolizuje šansu za promjenu, za osvježenje, ali i za transformaciju karaktera, kako pojedinca tako i društva u cjelini”, kaže Jovanović “Vijestima”.

Autori već imaju razrađen koncept serije, a otkrivaju i o čemu se radi.

“Nakon dvadeset godina tišine, misteriozno ubistvo novinara trigeruje potisnutu traumu jedne generacije - jednog srednjoškolskog odjeljenja, koje svoj položaj u učmaloj, korumpiranoj zajednici predano održava alatima prihvatljivim jednom pokvarenom sistemu, a u kojem, kao član tog bivšeg odjeljenja, novoubijeni novinar (novi slučaj ubistva) nije htio da pronađe svoje mjesto”, kaže Vučinić na početku...

No, zaplet tek slijedi.

“To odjeljenje svoju proslavu mature pamti upravo po sličnom ubistvu novinara kojem su dva tadašnja pripita maturanta svjedočili, ali nikada nisu imali hrabrosti da se sa tim suoče i na vidjelo iznesu nepravdu koju potiskuju, a koja ih kasnije definiše kao ljude. To su sada Mirko (38), iskusni i lokalcima dobro poznati inspektor i Tarantino (38), lokalni kriminalac. Njih dvojica, kao predstavnici dvije ‘sukobljene’ strane trulog sistema, su zapravo međuzavisni u svom korumpiranom djelanju. Kao ispomoć u istrazi, dolazi mladi, ne toliko iskusni, ali veoma talentovani i obrazovani inspektor Slavko (26), koji svojim neiskvarenim moralnim načelima remeti lagodno funkcionisanje, u korupciji ušuškane generacije”, najavljuju oni...

Jovanović dodaje da ovaj projekat istražuje dublje društvene izazove koji nas okružuju i nabraja samo neke od njih: kolektivna trauma, kolektivna krivica i tišina pravde. Autori ističu i da će serija biti autentična i sa tehničkog aspekta.

“Vizuelni, kao i tematsko-idejni tretman serije biće baziran na naturalističkom, ali i na momente stilizovanom mocumentary pristupu. Ovakav pristup nam omogućava da istinitije i dublje prodremo u sve pore našeg društva praveći jedan crnohumorni, na momente i tragični portret našeg mentaliteta koji neće biti lokalnog karaktera, nego veoma univerzalnog”, naglašavaju oni.

Onlajn pičing zakazan je za 30. oktobar, malo prije početka snimanja, a pored crnogorskog projekta tu su i serije u razvoju iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Srbiji.

Bonus video: