Kad nema Plana sve može

Znate, veli ministarka, Prostorni plan Crne Gore je bio donešen za period do 2020. On i dalje važi, do donošenja novog... Prostorni plan je i dalje na snazi, iako je formalno, dakle, donešen za period do 2020.

19832 pregleda 26 reakcija 9 komentar(a)
Ana Novaković Đurović, Budimo budni - pitajte Vladu, Foto: Screenshot (RTCG)
Ana Novaković Đurović, Budimo budni - pitajte Vladu, Foto: Screenshot (RTCG)

Ne voli građanin ove države - čeljade domaće - da dublje zalazi u dešavanja na tzv. društveno-političkoj sceni - a nekmoli da je voljno da prati javne nastupe najsjajnijih zvijezda sa te scene. Kako bude biće! To je stav blagoslovene većine. Svemu smo naredni - i kao društveno-politička zajednica i kao pojedinci - i najdraže nam je da vjerujemo da je sve u redu - i da će sve biti u redu dok je svijeta i vijeka - jer su ljudi koji nas vode, naši lideri, dostojni liderskih pozicija - a i sposobni su, očigledno, da ostvare nužni minimum privida da je ovo što nam se dešava - ovo što nam oni serviraju - ipak normalno. Svemu smo, dakle, naredni - a i zašto bismo se izlagali nečemu što, na koncu, niti razumijemo (non comprehendo) - niti želimo da razumijemo.

Sa druge strane imamo četu tajnovidaca - malu ali odabranu - koju je Bog dvaput prokleo. Prvi put kad je svakome od tih pojedinaca velikodušno podario moć ostvarivanja krajnje objektivnih uvida u krajnje neobjektivnu stvarnost - u stvarne dimenzije aktuelnog sunovrata, konkretno - a drugi put kad je tajnovidim pojedincima uskratio moć da tu stvar iskomuniciraju sa gorepomenutom - blagoslovenom ekipom - da blagoslovenima prenesu dragocjenu informaciju (no lo entiendes?).

Hoću da kažem da mi se desi - s vremena na vrijeme - da ne uspijem da se ophrvam porivu - a odlično znam gdje to vodi.

***

Dakle, vele mi ovi što strogo vode računa da svakome bude proslijeđen link koji treba da mu bude proslijeđen - Moraš ovo pogledat! I ja pogledah. Ne odoljeh.

Budimo, veli, budni - pitajte Vladu, RTCG, voditeljka Duška Pejović - i sestra i brat svakoga poštenoga Crnogorca i svake poštene Crnogorke - gošća je uvažena Ana Novaković Đurović - ministarka - a sa kontra strane su neka lijepa, pametna i lijepo vaspitana đeca, koja teško i da naslućuju o čemu se ovdje zapravo radi - a program je emitovan 4. oktobra tekuće godine.

“Ali prije toga sam htjela”, veli Duška, “samo da malčice se dotaknemo i Nacrta Prostornog plana i Plana generalne regulacije. Dakle, imali smo, da kažem, fokus na tom pitanju u posljednjem periodu. Vi ste rekli negdje da bi trebalo da se izmjenama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata produži taj rok na 84 mjeseca (Duška misli na član 216 ZoPPiIO - Rok za donošenje planskog dokumenta - koji kaže, stav 1, citiram: “Plan generalne regulacije Crne Gore donijeće se u roku od​​ 72​​ mjeseca​​ od dana stupanja na snagu ovog zakona - od 6. oktobra 2017. godine - op.a.) - to negdje znači do 1. oktobra naredne godine. Nemamo Parlament koji bi mogao da produži, odnosno da donese i usvoji izmjene tog Zakona... Šta ćemo?

“Što znači”, veli ministarka, “da planovi važe!”.

Nego kako nego da planovi važe! Bravo gospođo ministarko! Nećemo valjda dozvoliti - ako već nijesmo sposobni da planiramo - a dokazali smo u minulom periodu da nijesmo - da nam uteknu investitori - da nam uteknu direktne strane investicije - samo zato što su nam prostorno planiranje i urbanizam na najnižim granama još od vremena vladike Petra I - slava mu i milost!

Graditi se mora! To je imperativ svih imperativa! Po novim ili po starim zakonima i planovima - to je, u suštini, nebitno. Mislim, bitno je - ali hajde da se pravimo da nije.

Uostalom, ako postoji nekakav problem - gospođa ministarka se neće ustezati, ni sekunde, da zatraži mišljenje Ustavnog suda - ni manje ni više - a ja bih dodao, sa moje strane, da bi potezanje US odvojilo gospođu ministarku od njenih redovnih zadataka i obaveza - a gradilo bi se jednako - jer, ponoviću, nije mi teško: GRADITI SE MORA! Ne smijemo stati.

Znate, veli ministarka, Prostorni plan Crne Gore je bio donešen za period do 2020. godine. On i dalje važi, do donošenja novog... (...) Prostorni plan je i dalje na snazi, iako je formalno, dakle, donešen za period do 2020. godine...

Ali je bilo, veli Duška, je li, u Skupštini, formalno produženje roka?

Ne, ne - veli ministarka.

Što pričate?! - skoči Duška - Pa mi imamo PP koji važi bez ikakvog produženja roka...

Duška Pejović, Budimo budni - pitajte Vladu
Duška Pejović, Budimo budni - pitajte Vladufoto: RTCG, screenshot

Na ovom mjestu sam se prekrstio, moram vam priznati - da bi mi, momentalno, bio upućen prijekor od jedne od mojih velikih bivših ljubavi - koja se baš u tom momentu zadesila u istoj prostoriji u kojoj sam se ja zadesio - da ne važi to što sam se prekrstio, jer se nijesam prekrstio pravilno - te se ja tu pozvah na moje neotuđivo pravo da, kao časni hrišćanin, razmjenjujem informacije sa Svevišnjim (uključujući tu i Sina i Duha svetoga) bez posrednika - pa se onda prekrstila moja velika bivša ljubav - pravilno, podrazumijeva se itd.

Podrazumijeva se i da ministarka nije ušla “u pojašnjenje” - jer je Budimo budni kratka emisija - traje svega sat - a ta stvar je vrlo kompleksna, vrlo - ali ako gospođa Duška insistira, može ona, no problemo, i “u pojašnjenje” da zagazi...

Dakle, vi pričate, veli ministarka, o Prostornom planu - i njegovo donošenje nema veze sa izmjenama Zakona i produženjem roka važenja planskih dokumenata, samo da to pojasnimo...

Ali od Prostornog plana, uskoči Duška, ali od njega zavise neki drugi rokovi, neki drugi planovi? Šta će sa njima da se desi? Koliko je to planova?

Ne, od Prostornog plana ne, nadoveza se ministarka glatko. Zavisi, veli, od Zakona i vjerovatno mislite na Plan generalne regulacije, koji je...

Duška: Ne, mislim na lokalne planove, na druge planove na nivou države i tako dalje...

Ministarka: Oni se vezuju isključivo za produžetak važenja planske dokumentacije, u odnosu na koju smo mi već predali amandman. Dakle ne na Prostorni plan...

Duška: Znači nemaju veze ostali planovi nikakvi sa Prostornim planom?

Ministarka: Sa Prostornim planom Crne Gore ne, njihovo važenje je, u ovom dijelu vremenske odrednice za koju me pitate, bilo vezano za Plan generalne regulacije. Mi smo dali amandman da se taj rok produži, kako ne bi bilo ovog pravnog vakuma, da li će važiti planska dokumenta ili neće, i sad je na Skupštini da usvoji tu izmjenu...

I tako dalje, što bi rekla Duška. I molim vas, ne gubite iz vida da ministarka, između svega ostaloga, predlaže Skupštini, koja ne postoji u ovom trenutku, da produži rok za donošenje PGR-a, koji nikad neće biti donijet, to svi znamo, samo da bi stara i prastara planska dokumentacija nastavila da važi - ili, drugim riječima, da bi se gradilo, nesmetano, kao i do sada...

A PP? Uh, nemojte, što reče gospođa ministarka, nemojte, molim vas, bolje da ne ulazimo u tu vrlo kompleksnu materiju...

***

Nadam se da ste sve skontali. Ako ima neko da nije nešto skontao, taj neko neka se ne ustručava da postavi pitanje dolje u komentarima - ali strogo razumna pitanja, molim vas - pa ću se potruditi da vam odgovorim na ta pitanja u narednom broju.

Što se mene tiče, probili smo, bojim se, još jedan nivo u neumitnom usponu ka najvišim i najhladnijim vrhovovima Moćnog Karakoruma (Crnog Gorja - u prevodu sa turkijskog).

A to što tzv. struka (ekipica iz IKCG) snom mrtvijem spava bog zna od kad, to je najnevjerovatnije - a ujedno je najžalosnije i najsmješnije.

Bonus video: