Blagojevićev "Bezimeni vrh" geometrijske preciznosti

Književniku uručena nagrada “Kočićevo pero” za roman “savršen do te mjere” da se nema “s čim uporediti”

2189 pregleda 1 komentar(a)
Gorčin Blagojević, Foto: Privatna arhiva
Gorčin Blagojević, Foto: Privatna arhiva

Nagradu “Kočićevo pero”, za najbolju knjigu, književniku Gorčinu Blagojeviću, u Andrićevoj kući, u Herceg Novom, uručili su direktor Zadužbine, predsjednik žirija Nikola Vukolić i direktorica Herceg festa Tanja Ateljević.

Blagojević je nagradu, koja se sastoji od povelje i unikatnog pera, dobio za roman “Bezimeni vrh,”.

Međunarodnu nagradu “Kočićevo pero” dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić” (Banjaluka - Beograd), a o njoj su pored Vukolića, odlučivali i članovi žirija Miljenko Jergović (Zagrab) i Mladen Vesković (Beograd). Vukolić je, na svečanosti, kazao da je Blagojević romanom “Bezimeni vrh” napravio značajan iskorak u savremenoj književnosti.

“Blagojević je nagradu dobio za visoko dostignuće u savremenoj književnosti i odanosti ljepote Kočićeve misli i riječi. Sasvim zasluženo, Blagojević ulazi u red naših vodećih romansijera. Naša odluka bila je jednoglasna i želim mu samo da ovako nastavi”, kazao je Vukolić.

Književna kritičarka Jovanka Vukanović govorila je o pripovjedačkom postupku, o kome je pisala u studiji “Fuzionisanje vremena u romanu Bezimeni vrh”.

“Ovo djelo pisano je sa majstorski vođenim narativom, naglašenim misaonim tumačenjem života i nijansiranim psihološkim modelovanjem ljudskih karaktera. Svime, dakle, što je potrebno da jedan roman bude dobar. Ali, ‘Bezimeni vrh’ je savršen do te mjere da ga nemam s čime uporediti do sa geometrijskom preciznošću”, istakla je Vukanović.

Sa uručenja nagrade
Sa uručenja nagradefoto: Privatna arhiva

Blagojević se zahvalio svima koji su učestvovali u promociji knjige, a među njima su lektor dr Jelena Gazdić, izdavač Radomir Uljarević, Biblioteka grada Budve, a posebno kulturnim ustanovama Herceg Novog, od Sekretarijata za kulturu, preko Biblioteke, do Herceg festa.

“U Novom je roman vaskrsao nakon pandemije, nanovo skrenuo pažnju kritike i publike, pa je o njemu do sada govorilo i pisalo 12 akademskih kritičara. Tako je knjiga dospjela i do žirija koji ju je nagradio. Hvala članovima žirija. Njihov intergritet decenijama drži kredibiletet ove nagrade, dostojne imena Petra Kočića, o čemu najbolje svjedoče imena prethodnih dobitnika i nagrađeni naslovi. Nagrada nosi jugoslovenski, odnosno južnoslovenski pečat, pečat prostora za koji se Kočić borio i van književnosti. Bio sam dlaka u njegovom peru, a sad sam pero kolosa srpske i jugoslovenske književnosti i kulture. Hvala bogu na tome”, rekao je laureat.

Blagojević, romansijer i esejist, rođen je u Nikšiću, gdje i danas uglavnom živi. Diplomirao je i magistrirao na katedri za srpski jezik i južnoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Radio je kao novinar dvadesetak godina. Njegov prvi roman “Cerada od sopstvene kože” (“Unireks”, Podgorica - Beograd) uskoro će doživjeti treće izdanje. Naredne godine biće štampana monografija “Iskrenik - portret pjesnika Ranka Jovovića”. Gorčin Blagojević je sin pjesnika Spasoja Paja Blagojevića (1946-1988), a unuk prosvetitelja i protojereja Đurka Blagojevića (1906-1958).

Leureatu su nagradu čestitali kantautor Miladin Šobić, slikar Tomo Pavićević, književni kritičari prof. dr Lidija Tomić, dr Marija Terzić, Predrag Jašović, prof. dr Aleksandar Jerkov, te književnici Novica Đurić, Enes Halilović, Igor Marojević, Mirjana Bulatović, Ljiljana Tomanović Ponomarev, Miroslav Aleksić, Emsura Hamzić, Blagoje Baković, Srećko Vučković, Sonja Živaljević, Bećir Vuković, Nataša Lalatović, Vladimir Kecmanović, Gojko Božović...

Bonus video: