Vlaović: Muzej savremene umjetnosti rezultat je posvećenosti Vlade

"Da bi ovaj veliki kulturni projekat što prije postao prepoznatljivo obilježje naše kulture i Podgorice, mora pronaći nove partnere u predsjedniku Crne Gore i Glavnom gradu", rekla je ministarka

2586 pregleda 33 reakcija 2 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Sa otvaranja izložbe, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Muzej savremene umjetnosti predstavlja plod predanog rada i posvećenosti današnje Vlade, a da bi ovaj veliki kulturni projekat što prije postao prepoznatljivo obilježje naše kulture i Podgorice, mora pronaći nove partnere u predsjedniku Crne Gore i Glavnom gradu, rekla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović, na otvaranju izložbe “Pokloni i rezidencije” u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore.

“Nova zgrada Muzeja postaće prepoznatljiv simbol grada, a unaprijed se radujem trenutku kada će se u novom objektu sa novom strategijom i otvorenošću za promjene realizovati nove izložbe i slaviti umjetnost. Da bismo vidjeli to svjetlo, ovaj projekat će trebati nove partnere, a vjerujem da će ga naći u administraciji Glavnog grada, ali i Predsjedniku Milatoviću”, kazala je Vlaović, kako je saopšteno iz ministarstva.

Rekla je i da je Ministarstvo kulture i medija mandat posvetilo, između ostalog, utemeljenju novog objekta Muzeja savremene umjetnosti, koji će biti realizovan kroz međunarodni poziv renomiranim arhitektama da uzmu svoje učešće u izradi idejnog rješenja.

"Prezentovani muzejski fond prikazuje raskoš kulturne diplomatije i njen istinski značaj u prožimanju kultura, razvoju dijaloga, kao i promociji mira i razumijevanja", poručila je Vlaović.

Ističući značaj kulture u politici, citirala je filozofa Osfalda Špenglera, koji je rekao da "svaka grana politike izvire iz kulture, dok je civilizacija posljednja etapa kulture", te naglasila da, kroz ovu izložbu, posjetioci mogu pratiti etapne i decenijske promjene Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, čija transformacija iz Centra u Muzej predstavlja "plod predanog rada i posvećenosti današnje Vlade".

Kustoskinja izložbe Marina Šaranović kazala je da Fond na kojem se temelji Muzej i većinskim dijelom čine djela nesvrstanih zemalja, "predstavlja stranicu naše istorije" i da se u tome "ogleda jedinstvenost i posebna zanimljivost Muzeja".

“Arhivska građa koja prati postavku naglašava edukativni karakter izložbe. Prati je veliki katalog kroz koji sam istorijatom promjena i aktivnosti nekadašnje Galerije umjetnosti 'Josip Broz Tito' odnosno Centra savremene umjetnosti Crne Gore, sada Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, pokušala prenijeti duh ideje koja se nalazi u središtu svakog od ovih institucionalnih oblika”, kazala je Šaranović.

Prisutnima se obratio i direktor Muzeja savremene umjetnosti Vladislav Šćepanović, a stručnom vođenju kroz izložbu nakon otvaranja prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i princ Nikola Petrović Njegoš.

Izložba „Pokloni i rezidencije“ postavljena je unutar dvorskog kompleksa Petrovića koji uključuje Dvorac Petrovića, Perjanički dom, Botaničku baštu i park.

Bonus video: