Filmovi i diskusije o temama o LGBTIQ+ zajednici

Revija queer filma počinje danas u Podgorici i traje do 20. oktobra

2485 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Revija queer filma, u organizaciji nevladinog udruženja “ŠkArt” i produkcijske kuće CUT-UP production, počinje danas i trajaće do 20. oktobra u Podgorici u nezavisnom kulturnom centru “201 Engaging Space”.

Tokom četvorodnevne manifestacije biće prikazana tri dokumentarna filma, a festival, kažu organizatori, nastaje kao “potreba za preispitivanjem odnosa kulture i društveno-političkog aktivizma”.

“Da li i u kojoj mjeri umjetnost može izazvati promjenu i kakav je širi društveni uticaj filmova čije teme preokupiraju LGBTIQ+ zajednicu... Revijom, koja će biti održana od 17. do 20. oktobra 2023, biće obuhvaćen filmski program uz gostovanja istaknutih regionalnih imena iz oblasti filma. Sve filmove će predstaviti autorke i autori, koji će ujedno i diskutovati o temama relevantnim za LGBTIQ+ zajednicu u cilju uključivanja javnosti u teme kojima se svakodnevno bavimo”, naveli su u saopštenju.

Reviju će otvoriti film “Nun of Your Business” Ivane Marinić Kragić, koji je publika u Podgorici imala priliku da vidi i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma UnderhillFest. U pitanju je višestruko nagrađivani film koji se bavi jednim specifičnim ljubavnim odnosom u strogom crkvenom okruženju.

“Tu je i film ‘LGBT SLO 1984’ Borisa Petkoviča čija je tema razvoj LGBT pokreta u Sloveniji uz pomoć subkulturnih i umjetničkih inicijativa tokom burnih društveno-političkih prevrata na našim prostorima. U filmu ‘Ex You’ rediteljka Milina Trišić razgovara sa tri transrodne osobe iz različitih zemalja regiona, time stavljajući u fokus preplitanje ličnih i društvenih sukoba koje svakodnevno prolaze”, dodali su organizatori u najavi revije.

Revija se finansira sredstvima sa konkursa Ministarstva kulture, a posljednje večeri biće obilježena Nedjelja ponosa 2023...

“Tako će 20. oktobra biti predstavljeni kratki eksperimentalni filmovi polaznica i polaznika IIškART REZIDENT programa, koji je održan u Tivtu tokom juna 2023. godine. Ovi filmovi predstavljaju pokušaj odgovora na pitanje šta sve može da podrazumijeva pojam queerness u filmu i umjetnosti. O svojim filmovima će govoriti Ana Raičević, Krsto Giljen i Pavle Korać”, najavljuju oni.

Tokom revije će biti promovisana nova publikacija NVU ŠkArt pod nazivom “Moje tijelo je sredstvo borbe”.

Bonus video: