Omaž pjesniku Gojku Janjuševiću

Veče pod nazivom "Sanjaru iz gorkog mora" u četvrtak veče u Nikšiću

3347 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Javna ustanova „Zahumlje“ sjutra veče organizuje omaž nikšićkom pjesniku, Gojku Janjuševiću, pod nazivom „Sanjaru iz gorkog mora“.

Veče počinje u 19 časova, a u programu posvećenom Janjuševiću i njegovom stvaralaštvu učestvovaće mr Milena Kulić, stručni saradnik Odjeljenja za književnost i jezik Matice srpske, pjesnikinja Sofija Simović iz Književne zajednice (KZ) „Vladimir Mijušković“, članovi Književnog kluba „Poenta poetika“, Miloš Jocović i Tijana Vujović i učenik Muzičke škole „Dara Čokorilo“, mladi gitarista Jovan Radulović.

Moderatorka večeri, koja se organizuje u sklopu oktobarskog repertoara „Nikšićke kulturne scene“, je urednica kulturnog programa u „Zahumlju“, Anđela Peković.

Janjušević je rođen u Ozrinićima 1936. godine. Gimnaziju je završio u Vrbasu, a Filozofski fakultet u Novom Sadu. Bio je urednik izdavačke kuće „Progres“, književnog lista za kulturu i umjetnost, „Polja“, i glavni urednik Kulturnog centra u Novom Sadu. „Janjušević je bio poznat i kao prevodilac slovenačke, makedonske i češke savremene literature, a posebno je upamćen kao pjesnik zavičaja, Nikšića, Ozrinića i kao autor čuvene pjesme 'Ogradice', te pjesme 'Čelo' koju je pisao punih 40 godina“, stoji u najavi večeri.

Objavio je zbirke pjesama: „Mravi odlaze neprimjetno“, „Greben“, „Očajno sunce“, „Daleka zemlja“ i „Građa o nesanici“. Bio je stalni član-saradnik Matice srpske. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za književnost, Nagrade Društva književnika Vojvodine za životno djelo, nagrade „Zaloga“ KZ „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića... Umro je u Novom Sadu, 2000. godine.

Bonus video: