Svijet portretne umjetnosti Nebojše Babića

Izložba poznatog fotografa “Iza lika” biće otvorena sjutra u Podgorici

1139 pregleda 0 komentar(a)
Babić, Foto: Privatna arhiva
Babić, Foto: Privatna arhiva

Proslavljeni fotograf iz Srbije, perjanik portretne fotografije na ovim prostorima Nebojša Babić, ponovo će se predstaviti u Podgorici izložbom “Iza lika” (Behind the Face), ovoga puta u hotelu “Cue”. Izložba će biti otvorena sjutra u 19.30 časova, nakon što se u julu istom postavkom Babić prvi put predstavio u Podgorici, tada u fotografskoj galeriji “F 64”.

U intervjuu za “Vijesti” tom prilikom, Babić je kazao da ciklus portreta broji više od 200 fotografija javnih ličnosti koje su, svako na svoj način, obilježile vrijeme u kome živimo.

“Na fotografijama se nalaze naši savremenici koji su ostavili trag i svako od njih ima svoju zaslugu zašto se našao pred mojim objektivom”, istakao je Babić, koji kroz svoj objektiv ulazi u nove dubine karaktera i djela kreirajući jedinstven, intiman prikaz ličnosti iza poznatih lica.

Nebojša Babić
foto: Promo

“Subjekti izložbe dolaze iz svijeta sporta, muzike, umjetnosti, a fotografije portretišu ne samo fizičku ljepotu subjekata, već i njihovu unutrašnju suštinu, otkrivajući emocije i priče koje se kriju iza svakog pogleda. Izložba 54 portreta poziva vas da zaronite u svijet portretne umjetnosti Nebojše Babića i da otkrijete dubinu i raznolikost ljudskog iskustva kroz njegove jedinstvene kadrove”, navodi se u najavi događaja, a pored ostalih, postavka obuhvata portrete: Jagoša Markovića, Josipe Lisac, Anice Dobre, Novaka Đokovića, Rada Šerbedžije i drugih...

Na pitanje “Vijesti” šta je to što se nalazi iza lika, odnosno likova koje fotografiše godinama već, Babić je u intervjuu kazao da je tu uvijek čovjek koji teži promjeni...

“Iza lika (i djela) uvijek stoji čovjek koji teži promjeni, ne predaje se i bori se za bolji rezultat koji postiže danas i koji će postići sjutra. Moja fotografija je djelić sekunde te osobe pred objektivom čiji je smisao da prenese njegov karakter i njegovu ideju, viziju. Fotografija je dokument koji ostaje iza nas i ja težim da njome prenesem energiju i unutrašnju ljepotu kojom zrači svaka osoba”, kazao je tada.

Bonus video: