Dosljedan svom intimnom duhovnom i spoznajnom univerzumu

Skulpture Luke Tomanovića predstavljene su u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u Podgorici do 7. novembra

2352 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CANU
Foto: CANU

Izložba “Skulptor” akademika Luke Tomanovića otvorena je u galerijskom prostoru Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) u Podgorici, povodom tri decenije od njegove smrti. Kustos izložbe je istoričar umjetnosti Bogdan Musović, a postavka se može pogledati do sedmog novembra, radnim danima od devet do 15 časova.

Postavku čine Tomanovićeva djela u drvetu i kamenu, a koja je iz obimnog skulptorskog opusa Luke Tomanovića odabrao kustos Musović sa ciljem da se prikaže raznovrsnost njegovog stvaralaštva (od životinjskih oblika i ženskih figura, preko ratne tematike, do određene modernosti)...

“Potreba da dosegne savršenstvo ili da skulpturi dâ vrijednosti koje bi zadovoljile njegove visoke estetske i likovne zahtjeve uticala je da jednu temu radi u više varijanti - u glini, gipsu i na kraju u drvetu, bronzi, kamenu. Tomanović, mediteranski liričar hercegnovskog likovnog kruga, kojem pripadaju: Stanić, Pravilović, Berberović, Prijić, Bulajić, ostao je tokom dugog i plodnog stvaralačkog puta dosljedan svom intimnom duhovnom i spoznajnom univerzumu”, kazala je na otvaranju istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Ona je primijetila i da Tomanovićeva djela prikazana ovom prilikom, predstavljaju vizuelnu i duhovnu svečanost...

“Likovni opus koji nije ni čista priroda ni čisti duh uvaženog vajara, akademika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Luke Tomanovića prezentovan u galeriji CANU, predstavlja vizuelnu i duhovnu svečanost, koja nas podsjeća da humane vrijednosti, emotivna tankoćutost, kreativno majstorstvo predstavljaju neprolazne vrijednosti na kojima se temelji crnogorska savremena umjetnost”.

Vajar Luka Tomanović rođen je u Lepetanima 1909. godine, a preminuo je u Igalu 1992. Stvorio je i za sobom ostavio bogatu lepezu djela, među kojim su spomeničke biste, portreti, intimne skulpture... Radio je u drvetu, kamenu, bronzi, a likovnoj publici je poznat i po spomenicima “Bezmetković” na Savini, spomen-kompleksu u Dolima kod Plužina, Narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u Tivtu, tu je i Spomeniku palim za slobodu u Kotoru, kao i Spomenik krivošijskim ustanicima.

Na Cetinju je 1932. godine završio Učiteljsku školu, a do Drugog svjetskog rata službovao je u Hercegovini. Od 1941. učestvovao je u NOB-u i neko vrijeme bio zatočen na ostrvu Mamula. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1952. godine, a od 1953. do 1964. bio je direktor Umjetničke škole u Herceg Novom. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i CANU-a... Imao je više samostalnih izložbi, predstavljao se na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Bonus video: