"Bošnjakinja – žena istrajna, ponosna i dosljedna sebi"

Knjiga "Bošnjakinja u pričama i pjesmama", obimom nevelika, ali sadržajem značajna, nastala je na fonu usmene tradicije, kao i već zabilježenih i publikovanih priča, pjesama i kazivanja

3167 pregleda 5 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Svetlana Mandić
Sa promocije, Foto: Svetlana Mandić

"Kod nas koji živimo na brdovitom Balkanu, prisutne su predrasude da o pripadnicima svog etnosa i vjere niko ne može bolje pisati od istorodnoga i istovjernoga, što je najčešće isprazna demagogija i stereotipija. Prkositi takvim stavovima u kulturnom svijetu podrazumijeva oduprijeti se perom i stvoriti nešto da bi se upravo dokazalo suprotno", kazao je mr Sait Šabotić, istoričar i publicista, na promociji knjige Čeda Baćovića "Bošnjakinja u pričama i pjesmama".

Baćović je upravo to i uradio – ispraznoj demagogiji odupro se perom i objavio tri knjige o bošnjačkoj tradiciji, "O merhametu i gaziluku", "Kralj Nikola i muhamedanci" i "Bošnjakinja u pričama i pjesmama", dok četvrta, "Carev bimbaša", čeka objavljivanje.

Knjiga "Bošnjakinja u pričama i pjesmama", obimom nevelika, ali sadržajem značajna, kako reče Šabotić, nastala je na fonu usmene tradicije, kao i već zabilježenih i publikovanih priča, pjesama i kazivanja.

"Ovom knjigom on je otvorio zenđil seharu u kojoj su pohranjeni dragulji koji ističu moralne vrijednosti, duševnu čistotu i fizičku ljepotu žene Bošnjakinje, žene koja je često ostajala u sjenci, ne svojom voljom, već voljom onih sa kojima je živjela na ovom varljivom i prolaznom dunjaluku. Zato ova knjiga i jeste lijep peškeš i vedar haber upućen svima koji žele da upoznaju ženu Bošnjakinju u različitim okolnostima, situacijama, iskušenjima i dilemama", kazao je Šabotić.

Knjiga u kojoj Baćović svoje viđenje Bošnjakinje ograničava na prostor savremene Crne Gore, istorijske Hercegovine i Sandžaka, prema riječima Šabotića predstavlja svojevrsni mozaik proze i poezije.

"Baćović Bošnjakinje precizno slika i kada određuje njihov odnos prema onome što je sramota za čovjeka i ženu, pokazujući tako etička načela, ona koja su činila vertikalu ljudskog opstajanja kroz vremena. Đerđef na kome je Baćović sačinio svoj literarni vez pokazao se sposobnim da u sebi sjedini sve ono što se decenijama taložilo, i da ženu Bošnjakinju pokaže u ašik zanosu, kao bedem porodice, kao džan koji strepi za svoj evlad, kao čeljade sa kuvetom da stvori nafaku", istakao je istoričar.

Prvi dio knjige je satkan od usmene tradicije, u drugom dijelu se nalazi deset pjesama iz zbirke Huseina Bašića "San i pola života", a u trećem takođe deset pjesama koje je pjevala Ksenija Cicvarić, a nalaze se u knjizi Milorada Mića Miranovića "Ksenija Cicvarić – život i pjesme".

"Autor nenametljivo nudi zaključak da je baška muslimanka Bošnjakinja, jer je to žena koja je stajala na pragu ljudskosti, čeznula i vehnula za svojim najbližima, krajičkom šamije brisala suze, ali ipak ostajala istrajna, ponosna i dosljedna sebi i svom vatanu. Ideje autora su bile da se na jednom mjestu prezentuje što veći broj priča i pjesama u kojima Bošnjakinji pripada centralno mjesto, da se Bošnjakinja iz prošlosti suoči sa ženom današnjice, da se tradicija uporedi sa savremenošću i da se od zaborava sačuva ono što je bilo duhovna ljepota i osobenost Bošnjakinja", zaključuje Šabotić.

Baćović je napisao oko 60 knjiga, a u pomenute tri, koje govore o istoriji i tradiciji bošnjačkog naroda, pokazao je, prema riječima Šabotića, da "monopol nad pojedinim vrijednostima ne može pripadati isključivo jednom narodu ili jednoj strani, već da su to oni univerzalni etički elementi koji pripadaju svima".

Na promociji je govorio i Miranović, kome je Baćović posvetio pomenutu knjigu, koji je istakao da ljepši poklon nikada nije dobio i podsjetio na pjesmu "Sejdefu majka buđaše", kojoj je Ksenija Cicvarić svojim izvođenjem dala poseban pečat.

Autor se zahvalio prisutnima, kao i JU Narodna biblioteka "Njegoš", koja je organizovala promociju i pročitao odlomke iz knjige.

Moderator večeri, koja je organizovana u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene bio je Darko Nikolić.

Knjiga je prethodno promovisana u Gusinju, Bijelom Polju, Brodarevu i Rožajama, a nikšićkoj promociji prisustvovali su, između ostalih, imam i predsjednik Odbora islamske zajednice u Nikšiću, Damir Hodžić i Mirsad Agović.

Bonus video: