"Ne postoji zabrinutost za status crnogorskih zaštićenih područja, ali je potrebna dodatna pažnja i posvećenost"

Otone Ramirez, pomoćnik generalne direktorice UNESCO za kulturu kazao je da vjeruje da će Crna Gora u skladu sa postavljenim rokovima dostaviti zatražene izvještaje i istakao da UNESCO stoji na raspolaganju za svu pomoć i podršku koja je potrebna

3362 pregleda 3 komentar(a)
Učesnici sastanka, Foto: MKM
Učesnici sastanka, Foto: MKM

Partnerstvo između Crne Gore i UNESCO-a ostaje snažno, a crnogorske institucije će posvetiti dodatnu pažnju kako bi se zaštitila i valorizovala zaštićena područja, a brojni razvojni projekti realizovali u skladu sa UNESCO standardima.

Iz Ministarstva kulture i medija (MKM) je saopšteno da je to zaključak sa sastanka u Parizu koji je ministarka kulture i medija Maša Vlaović imala sa Otoneom Ramirezom, pomoćnikom generalne direktorice UNESCO za kulturu.

"Zaključeno je da ne postoji zabrinutost za status crnogorskih zaštićenih područja, ali da je potrebna dodatna pažnja i posvećenost kako bi brojni razvojni projekti bili realizovani u skladu sa UNESCO standardima", piše u saopštenju MKM.

Vlaović je rekla da će MKM "uskoro uputiti informaciju Vladi Crne Gore koja će zadužiti sve relevantne subjekte u procesu da u što kraćem roku realizuju obaveze u svojoj nadležnosti, kako bismo na vrijeme i u skladu sa planiranim rokovima dostavili izvještaje Komitetu za svjetsku baštinu".

Ramirez je kazao da vjeruje da će Crna Gora u skladu sa postavljenim rokovima dostaviti zatražene izvještaje i istakao da UNESCO stoji na raspolaganju za svu pomoć i podršku koja je potrebna.

U saopštenju piše da je na sastanku ocijenjeno da crnogorska bogata kulturna i pritodna baština otvara prostor za upis novih dobara na Listu, posebno u domenu nematerijalne kulturne baštine.

"U skladu sa tim, Otone je pozvao crnogorske institucije da pripreme nove aplikacije i dostave ovoj međunarodnoj organizaciji na razmatranje", piše u saopštenju.

Bonus video: