Preminuo akademski slikar Vojislav Vojo Kilibarda

Kilibarda je bio umjetnik, stvaralac nemirnog i radoznalog duha koji je u sebi nosio Mediteran i na najljepši način predstavljao sve ono što ga karakteriše

45392 pregleda 118 reakcija 11 komentar(a)
Kilibarda, Foto: Screenshot/Youtube/Radio Televizija Herceg Novi
Kilibarda, Foto: Screenshot/Youtube/Radio Televizija Herceg Novi

Crnogorski akademski slikar Vojislav Vojo Kilibarda preminuo je danas u 45. godini, saopštili su iz JUK "Herceg Festa".

Kilibarda je bio umjetnik, stvaralac nemirnog i radoznalog duha koji je u sebi nosio Mediteran i na najljepši način predstavljao sve ono što ga karakteriše.

Kilibarda je rođen u Herceg Novom 1978. godine gdje je i živio, ali i kojeg je, kako je uvijek isticao, volio i osjećao, te raznim aktivnostima doprinosio gradu.

Nakon osnovne škole u rodnom gradu, završio je Srednju umjetničku "Petar Lubarda" na Cetinju, a zatim diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi profesora Marka Musovića.

Imao je jedinstven likovni rukopis i bio u potpunosti predan djelu. Svoje slike je predstavio na desetak samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi i kolonija u zemlji i inostranstvu.

Ovog ljeta je imao samostalnu izložbu "Ja sam Ja" u galeriji "Sue Ryder" u hercegnovskom Starom gradu, a kasnije i na beogradskom Guitar Artu. Bila je to neka vrsta retrosprektive njegovog stvaralaštva, objasnio je Kilibarda tada portalu Novski.me, a prikazao je djela velikih i manjih formata, rađenih kombinovanom tehnikom, ali i brojne pozorišne plakate, rješenja za knjige…

Inspirisan mišlju Petra Lubarde koje se i sam držao i po kojoj je živio, "Ja sam Ja", dao je naziv izložbi.

"Umjetnik mora biti svoj, ličan, iskren prema sebi i dati sebe sto odsto, bez lažnih emocija", rekao je tada portalu Novski.me.

Kilibarda je osvajao nagrade i priznanja, među kojima je posebno isticao značaj prve nagrade na Hercegnovskom zimskom salonu.

Stekao je zvanja kustosa, višeg kustosa i muzejskog savjetnika. Bio je urednik likovnih programa i dizajner u JUK „Herceg fest" Herceg Novi, a radio je i kao muzejski savjetnik. Kao autor plakata, programskih knjižica, flajera, scenografije, Kilibarda je bio angažovan i u 20-ak pozorišnih predstava.

Izdvojio se projektom “Stvaram pozorište ispred i iza scene” kojim se predstavio na Bitefu, Sterijinom pozorju, Purgatorijama…

Bonus video: