Pozvali Tamaru Vujović da ne prihvati poziciju ministarke kulture

"Uvredljivo je, degradirajuće i nekompetentno predložiti za ministarku kulture osobu koja nema nikakve reference za vođenje kulturne politike našeg društva i rješavanje problema sa kojima je ono suočeno", navodi se u saopštenju više od 20 strukovnih udruženja i kompanija

35476 pregleda 387 reakcija 111 komentar(a)
Sjedište Ministarstva kulture i medija na Cetinju, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Sjedište Ministarstva kulture i medija na Cetinju, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Više od 20 strukovnih udruženja i kompanija pozvalo je kandidatkinju Demokrata za ministarku kulture i medija, doktorku fizikalne medicine Tamaru Vujović, da pokaže odgovornost i ne prihvati tu poziciju u 44. Vladi Crne Gore.

Istim povodom, potpisnici saopštenja zahtijevaju od mandatara Milojka Spajića, ali i od poslanica i poslanika u Skupštini Crne Gore, da "zaštite interese javnosti i zaustave odluku koja, osim toga što vrijeđa i potcjenjuje kulturne potrebe našeg društva, vodi ka još dubljoj degradaciji kulturnih standarda zajednice".

Saopštenje su zajednički uputili: Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Slobodni Sindikat kulture Crne Gore, Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore, Institut za savremenu umjetnost, Korifej teatar, NVO “Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore”, Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill Fest, Društvo za kulturni razvoj “Bauo”, NVO "Progressivni film", "CUT UP" produkcija, Artikulacija Film, ABA Film, ABHO Film, NVO “Montenegro film forum", "Galileo" production doo, Meander film, Adriatic Western, 35mm, NVO TNT…

Reagujući na najavljeno imenovanje Tamare Vujović na poziciju ministarke kulture i medija, prvenstveno se obraćaju budućem predsjedniku Vlade Spajiću, predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Demokrata Aleksi Bečiću, medijima i zainteresovanoj javnosti.

"Uvredljivo je, degradirajuće i nekompetentno predložiti za ministarku kulture osobu koja nema nikakve reference za vođenje kulturne politike našeg društva i rješavanje problema sa kojima je ono suočeno. Očigledno je da se ovakvim predlogom kultura i mediji Crne Gore žele zadržati kao teren za partijska razračunavanja, uz apsolutni izostanak senzibiliteta o značaju i sadržaju ovih važnih oblasti, koji vode dubokoj marginalizaciji i odsustvu dijaloga", naglašeno je u saopštenju.

Vujović
Vujovićfoto: Boris Pejović

Potpisnici podsjećaju na reference Tamare Vujović koja je specijalizovala fizikalnu medicinu, radila kao ljekar opšte prakse, bila pomoćnica ministra zdravlja, profesorica je medicinske grupe predmeta u Srednjoj mješovitoj školi, saradnik u nastavi na Primijenjenoj fizioterapiji…

Zakonom nije uređeno pitanje obrazovanja, biografije i referenci za čelnika/cu u Ministarstvu kulture i medija, pa potpisnici saopštenja traže odgovore u vezi sa najnovijim izborom…

"Kojim argumentima potkrepljujete ovakav izbor? Kako se reference predložene ministarke mogu primijeniti u cilju razvoja kulture i medija u Crnoj Gori? Kakva je vizija i strategija doprinosa demokratizaciji medija i kulture, te smirivanju podjela autoritetom koji se može pozvati na integritet i profesionalnost u datim oblastima?", pitaju...

Oni naglašavaju da bi na čelo Ministarstva kulture i medija trebalo da bude: "ličnost koja treba da prepozna izazove stvaralaštva i kulturne baštine; da se sopstvenim autoritetom i stavom bori za podizanje kulturnih i umjetničkih standarda; osoba čiji je kredibilitet zasnovan na rezultatima u ovoj oblasti, sa jasnom vizijom daljeg razvoja kulture; da doprinese demokratizaciji Crne Gore podsticanjem razvoja medijskog pluralizma, slobode i primjene profesionalnih standarda, te javnih politika koje kreiraju okruženje za rad i razvoj medija, mora brinuti o kvalitetu medijskih sadržaja, o istinitim, blagovremenim i objektivnim informacijama - što je uslov da naši građani donose kvalitetne odluke kojma se vrednosno utiče na demokratske procese u zemlji, kao što je to u razvijenom svijetu kome težimo"...

Mandatar Milojko Spajić
Mandatar Milojko Spajićfoto: Boris Pejović

U saopštenju konstatuju da godinama već crnogorska kulturna zajednica nije imala priliku da njene interese sa pozicije ministra/ke kulture zastupa osoba sa ovakvim kvalifikacijama.

"Naprotiv, pozicija ministra/ke kulture postala je mjesto za nekompetentne, često neobrazovane a u nekim slučajevima i nekulturne individue upitnog sistema vrijednosti, koje tu poziciju i resurse ministarstva koriste za ostvarenje ličnih interesa i ciljeva, potpuno ignorišući kulturni razvoj našeg društva", smatraju.

"To je dovelo do izostanka brige o našem i svjetskom kulturnom i umjetničkom nasljeđu (UNESCO baština), svođenja umjetnika/ca na jeftinu/besplatnu radnu snagu, devalviranju sistema vrijednosti i vrednovanja, atrofije institucija, te izazova neobjektivnosti i neprofesionalizma u radu institucija, kao i u medijskom izvještavanju", pišu u saopštenju.

Potpisnici ponovo pozivaju kandidatkinju za ministarku da donese odluku "kako u svom, tako i u javnom interesu naše zemlje".

"I na kraju, zahtijevamo od 45, ali i svake sljedeće Vlade, kome god dodijelili kulturu i medije kao resor u sveopštem grabežu političkih partija za pozicije - ne postavljajte na najodgovornija upravljačka mjesta ljude kojima je kultura usputna stanica do sanjanih pozicija ministara/ki i ambasadora/ki, već profesionalce sa jasnom vizijom razvoja, a bez partijske dioptrije. Takođe, pozivamo sve naše kolege/inice umjetnike/ice koji su preko partija došli do najodgovornijih funkcija da se jače zalažu za što veća prava i što bolje uslove za same umjetnike/ice i manje snage da troše na 'servisiranje' onih koji su ih na to mjesto doveli", poručuju u zaključku.

Bonus video: