Međuljudski odnosi u savremenom, konzumerističkom društvu

Premijera filma “Supermarket” Nemanje Bečanovića, biće prikazana 16. novembra u glavnom takmičarskom programu renomiranog "Tallinn Black Nights Film Festival" u Estoniji

1688 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma "Supermarket", Foto: Festival Talin
Scena iz filma "Supermarket", Foto: Festival Talin

Crnohumorna komedija “Supermarket”, kojom crnogorski reditelj Nemanja Bečanović prikazuje apsurde savremenog, konzumerističkog čovjeka i društva, imaće svjetsku premijeru na festivalu “A” kategorije “Tallinn Black Nights Film Festivalu” u Estoniji.

U pitanju je drugi Bečanovićev dugometražni igrani film, koji se na suptilno ironičan način bavi konzumerističkom dehumanizacijom društva.

Nemanja Bečanović
Nemanja Bečanovićfoto: Vladimir Vučinić

“Supermarket” će biti prikazan 16. novembra u glavnom takmičarskom programu u selekciji “Rebels with a Cause” (“Butnovnici sa razlogom”). U okviru tog programa predstavljaju se autori i filmovi koji istražuju granice filmske umjetnosti, eksperimentišu sa formom i buntovno nastupaju protiv konvencionalnih filmskih tropa ili političkih ideja, navode organizatori...

Jedan od selektora festivala Havijer Garsija Puerto, film je opisao kao mračnu i komičnu priču o Robinsonu Krusou 21. vijeka čije je pusto ostrvo veliki trgovački centar.

“Priča se bavi apsurdom i međuljudskim odnosima u savremenom, konzumerističkom društvu”, dodaje Garsija Puerto...

Kako izgleda i šta se dešava kada se pasionirani pojedinac nađe u praznom trgovačkom centru koji za njega predstavlja svojevrsnu oazu, približiva selektor, a gledaoci će imati priliku sami da otkriju više...

Scena iz filma: Popović i Žirović
Scena iz filma: Popović i Žirovićfoto: Tallinn Black Nights Film Festival

“Supermarket zatvara vrata i horde ga kupaca korak po korak napuštaju. Sjajni i šareni hodnici ostaju tihi i sami, bez ikoga da ga zavedu. Bez ikoga? Jedan čovjek koji se sve vrijeme krije, pojavljuje se onda kada svi odu, praveći ovaj blistavi pejzaž svojim kraljevstvom. On uživa u proizvodima koji se nude, proba raznu hranu i osjeća se kao kod kuće, ali postepeno počinje da sumnja da ga neko posmatra”, kaže Garsija Puerto najavljujući film.

Organizatori podsjećaju da u programu “Rebels” ne izazivaju publiku, već su posvećeni onoj publici koja se “usuđuje da izazove samu sebe”, a u takav koncept se uklopilo i ostvarenje crnogorskog reditelja.

“Nemanja Bečanović nam je dao mračno komičan film, predstavljajući svog tatijevskog gospodina Iloa, izgubljenog u supermarketu, sa širokim spektrom avantura unutar svijetlih, blještavih i drečavih zidova konzumerističkog raja. Kako je živjeti u supermarketu i saznati da ipak nisi sam? Zadržite Vaš dah...”, poručuje Garsija Puerto.

Iz filma 'Supermarket'
Iz filma "Supermarket"foto: Tallinn Black Nights Film Festival

U filmu glume Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović. Film “Supermarket” je sniman u koprodukciji VHS Productiona i Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore, a dobio je podršku Ministarstva kulture i medija i Filmskog centra Crne Gore.

Nemanja Bečanović je debitovao filmom “Posljednje poglavlje” koji je premijerno prikazan 2011. godine na Sarajevo film festivalu.

“Ovaj film je prethodio novom talasu folk horor filmova u svjetskoj kinematografiji. Druga projekcija na Raindance fesitvalu je najavljena kao film sa ‘najšokantnijim krajem još od Finčerovog ’Sedam’’. Prema glavnom uredniku “Cineurope”, Domeniku la Porti ‘Posljednje poglavlje’ je treći najbolji evropski film te godine”, ističe se u njegovoj biografiji.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i profesor je na Univerzitetu Donja Gorica.

Pored Bečanovića, na festivalu u Talinu premijeru će imati i novi film mladog crmogoroskig reditelja Ivana Marinovića “Živi i zdravi’, najavljeno je ranije.

Bonus video: