Dokumentarci Bana Bastaća na reviji u Crnogorskoj kinoteci

Manifestacija “San o stvarnosti” počinje danas i traje do 25. oktobra, a ulaz je besplatan

1139 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Program “San o stvarnosti”, u okviru kojeg Crnogorska kinoteka prikazuje seriju dokumentarnih filmova čiji je autor čuveni crnogorski reditelj Branislav Bane Bastać, počinje danas i traje do 25. oktobra.

“Mjesec oktobar obilježiće dokumentarni filmovi Branislava Bana Bastaća koji je rođen na Cetinju 1925. godine, a preminuo u Beogradu 2007. Prvi je profesionalni režiser u Crnoj Gori i dao je nemjerljiv doprinos crnogorskoj kinematografiji. Zahvaljujući njemu danas imamo preko pedeset izuzetnih dokumentarnih filmova, veći broj igranih filmova (Sramno ljeto, Dječak je išao za suncem…), kao i nekoliko serija (Šalajko, Pješak u automobilu...)”, navodi se u saopštenju Kinoteke.

Projekcije počinju u 20 časova svake večeri i održavaju se u sali “Gojko Kastratović”, a ulaz je besplatan.

Program će danas otvoriti filmovi “Mjesečni pregled N. R. Crne Gore br. 8” iz 1950. godine koji prikazije Cetinje tokom proslave 8. marta, Bar gdje se povećava broj plantaža pomorandži i Titograd povodom utakmice Hajduk-Budućnost.

U nastavku večeri slijedi “Za volanom” iz 1958. u kojem su u fokusu predjeli i avanture vozača kroz koje prolaze autobusi transportnog preduzeća “Tara”, a tu je i obilazak garaža i stanica preduzeća.

Film “Mali voz” iz 1959. godine priča o prvom crnogorskom vozu na relaciji Bar -Virpazar.

“Za ovaj film Bastać je nagrađen prvom nagradom na filmskom festivalu u Vankuveru kao i prvom nagradom na prvom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beogradu”, podsjećaju iz Kinoteke.

Za kraj prve večeri biće prikazan film “Selo Tijanje” iz 1960. u kojem je ovjekovječen neobičan život stanovnika malog sela na obali Skadarskog jezera.

“Voda plavi i ostaje pola godine u selu; kada se povuče, stanovnici nastavljaju normalan život i rad. Za ovaj film Bastać 1961. dobija Trinaestojulsku nagradu, najveće državno priznanje Crne Gore”, saopštili su iz Kinoteke.

Sjutra veče publika će imati priliku da pogleda: “Filmski pregled NR Crne Gore br. 12” iz 1950. godine, “Škola Vladimir” iz 1961, film “900 ruku” iz 1964, “Ponedjeljkom dolazi Ivan” iz 1978. i “Žedne česme” iz 1962.

Trodnevnu manifestaciju u srijedu će zatvoriti program: “Kamerom kroz Crnu Goru 1” iz 1955, “Dođite u Crnu Goru” iz 1960, ostvarenje “U službi čovjeka” iz 1965. i “Dom pokraj mora” iz 1965. godine.

“Duboko uronite u vrijeme starih majstora dokumenatarnog filma koji su koračali neprohodnim stazama stvaralačke hrabrosti, otkrivajući nam riznicu kompleksnih emocija, životnih priča i društvenih pejzaža. Njihova djela su više od filmova - ona su vremenske kapsule koje čuvaju autentičnost trenutka”, poručuju iz Kinoteke.

Bonus video: