Vujović: Neću se povući; Demokrate: Kulturi nije potreban samo kustos, već i menadžer

Iako strukovna udruženja i pojedinci ne vide doktorku fizijatrije na čelu Ministarstva kulture i medija, Tamara Vujović neće odbiti tu poziciju, rekla je “Vijestima”

54591 pregleda 397 reakcija 91 komentar(a)
Zaboravili su da kažu da sam bila opštinska savjetnica za kulturu: Tamara Vujović, Foto: BORIS PEJOVIC
Zaboravili su da kažu da sam bila opštinska savjetnica za kulturu: Tamara Vujović, Foto: BORIS PEJOVIC

Kandidatkinja Demokratske Crne Gore za ministarku kulture i medija Tamara Vujović, saopštila je “Vijestima” da se neće povući iz trke za tu poziciju u 44. Vladi.

“Da ne smatram da mogu da doprinesem, ne bih se prihvatila te pozicije”, rekla je u razgovoru za “Vijesti”.

Na taj način komentarisala je jučerašnje reagovanje više od 20 strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, producentskih kuća, koji su od nje tražili da ne prihvati poziciju ministarke kulture i medija.

Oni su problematizovali njene kompetencije, podsjećajući da je specijalizovala fizikalnu medicinu, radila kao ljekar opšte prakse, bila pomoćnica ministra zdravlja, saradnica u nastavi na primijenjenoj fizioterapiji, profesorica je medicinske grupe predmeta u Srednjoj mješovitoj školi.

“Uvredljivo je, degradirajuće i nekompetentno predložiti za ministarku kulture osobu koja nema nikakve reference za vođenje kulturne politike našeg društva i rješavanje problema sa kojima je ono suočeno. Očigledno je da se ovakvim predlogom kultura i mediji Crne Gore žele zadržati kao teren za partijska razračunavanja, uz apsolutni izostanak senzibiliteta o značaju i sadržaju ovih važnih oblasti, koji vode dubokoj marginalizaciji i odsustvu dijaloga”, naglašeno je u saopštenju.

Buduća ministarka dodaje da su potpisnici reagovanja u nabrajanju podataka iz njene biografije izostavili ono što je u ovom kontekstu važno, pa sumnja u motiv saopštenja.

“Izostavljen je upravo onaj segment gdje se kaže da sam ja od 2017. do 2020. godine bila savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti predsjednika Opštine Herceg Novi. Kada vidite šta je sve tamo pobrojano, jasno je da je to namjerno izostavljeno kako bi situacija izgledala kao da ja nemam baš nikakve veze i afiniteta prema kulturi. Niko od tih strukovnih udruženja niti me poznaje, niti je sa mnom sarađivao, a već je unaprijed krenula jedna borba i antagonizam”, kaže ona i dodaje da javnost treba da sudi na osnovu djela, bez prejudiciranja.

Likovna umjetnica i građanska aktivistkinja Tanja Markuš “Vijestima” je kazala da reagovanje nije upućeno direktno Vujovićevoj, već se odnosi na princip postavljanja čelnika državnih resora.

“Mislim da je predlog problematičan jer izbor buduće ministarke nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture, već su, kao i obično, uslovi njenog izbora partijsko opredjeljenje i podobnost. Ovo reagovanje nije usmjereno na ličnost kandidatkinje, već na partitokratski princip delegiranja javnih službenika, koji je, kao što vidimo, uprkos predizbornim parolama protiv nepotizma i korupcije, nova vlast od prethodne preuzela u neizmijenjenoj formi”, rekla je Markuš.

Izbor buduće ministarke nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture: Tanja Markuš
Izbor buduće ministarke nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture: Tanja Markušfoto: Privatna arhiva

Književnica Slavica Milošević istim povodom “Vijestima” je kazala da je kultura “medicina za izlječenje naroda”.

“Njeno imenovanje je isto kao kad bi predložili piscu da bude predsjednik ljekarske komore... Može li? Ne može, zato što nije relevantan za to. Tako ni određena doktorka ne može da bude ministarka kulture, jer jednostavno nema veze sa kulturom, sa našim potrebama i jecajima za onim što je ukinulo Ministarstvo kulture tokom proteklih godina. Pritom, ne poznaje prakse i nema znanje o tome šta je neophodno radnicima u kulturi i umjetnicima... Ne zna i ne može znati koje su naše potrebe i projekti”, navodi Slavica Milošević.

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” su kazali da ministarstvo nije izolovani entitet, već ključna karika u mašineriji državne uprave, koja zahtijeva osobu s izuzetnim organizacionim i upravljačkim sposobnostima.

“U tom kontekstu, dr Tamara Vujović svojim dugogodišnjim radom na različitim rukovodećim pozicijama, od potpredsjednice Opštine, pomoćnice ministra, savjetnice za kulturu, poslanice u Skupštini, do predsjednice skupštinskih odbora i međunarodnih parlamentarnih tijela, stekla je dragocjene organizacione i upravljačke vještine koje su esencijalne za vođenje resora kao što je kultura. Jer, upravljati ministarstvom znači koordinirati mnoštvom sektora, odnosa i projekata, i to je umijeće koje se ne stiče samo kroz stručno obrazovanje, već kroz godine rada, iskustva i prakse”, naveli su iz pres centra Demokrata.

Markuš smatra da bi bilo korisno da javnost bude ne samo informisana o procesu kandidature i izbora, već da taj poziv bude javan i otvoren za profesionalce iz oblasti određenog resora. Tako bi se birali oni sa najboljim referencama i ostvarenim rezultatima u sferi kulture, tvrdi ona, bez obzira na njihovu partijsku (ne)pripadnost.

“Postoje struke koje su usko vezane za polje kulture i umjetnosti i čija je metodologija primjenljiva na ove oblasti, ali medicina sigurno nije jedna od njih”, kaže Markuš.

Miloševićeva dodaje da ne vidi Vujovićevu kao osobu koja bi mogla da “ujedini kulturu jedne države, društva, generacija”.

“Potencijalna ministarka apsolutno nije relevantna da bude ministarka kulture s obzirom na to da je doktorka, zbog čega mislim da nema ni sluha ni ideala da bude na toj poziciji. Mislim da ona ne treba da se miješa u kulturu i zato je molim da ostane sa strane. U suštini, svako treba da se bavi onim poslom za koji je kvalifikovan. Kultura zahtijeva one ljude koji se bave kulturom (pisce, slikare, muzičare) ili bliskim profesijama, a ne doktore i one koji nemaju ni osjećaja ni sjaja da se bave našom egzistencijom”, tvrdi ona.

Buduća ministarka ne zna koje su naše potrebe: Slavica Milošević
Buduća ministarka ne zna koje su naše potrebe: Slavica Miloševićfoto: Privatna arhiva

Demokrate objašnjavaju da ministar/ka ne mora nužno biti iz struke i dodaju da će uz Tamaru Vujović u Ministarstvu kulture i medija biti okupljen tim stručnjaka koji će donijeti potrebno stručno znanje.

“Na čelu svega toga treba stajati osoba koja zna kako upravljati, koordinirati i donositi odluke - a dr Vujović je takva osoba. Uz sve poštovanje prema strukovnim udruženjima, moramo shvatiti da ministar kulture nije samo kustos, već lider i menadžer. U tom smislu, dr Vujović je dobar izbor koji će, uvjereni smo, donijeti pozitivne promjene i inovacije u oblasti kulture i medija u Crnoj Gori”, tvrde iz Demokrata.

Vujovićeva kaže da je kandidatura potekla od stranke i da ju je sa ponosom prihvatila svjesna šta ta pozicija podrazumijeva.

“To su veoma osjetljivi i izazovni državni resori, ali čim sam prihvatila kandidaturu i čim se moje ime tu našlo, smatram da mogu da doprinesem tome. Želim da se dokažem na tom mjestu, a ne da se povučem zbog toga što neko apriori misli da ja u tome neću uspjeti. Da ne smatram da mogu da doprinesem, ne bih se prihvatila te pozicije”, poručuje.

Tanja Markuš konstatuje da već decenijama u Crnoj Gori nijedan potez vladajućih struktura nije ulio ni kap povjerenja u napredak oblasti kulture.

“...Već svaki put kad pomislimo da ne može gore, vlasti nas iznova iznenade svojom neodgovornošću i posvećenošću isključivo uskim partijskim ciljevima. Zapravo, to je jedina kreativna odlika i prethodne i sadašnje vlasti - sposobnost da nekompetentnoj osobi prepuste rješavanje pitanja kulture i umjetnosti”, tvrdi Markuš.

Potpisnici saopštenja u svom reagovanju su iznijeli zahtjev mandataru Milojku Spajiću, ali i poslanicama i poslanicima u Skupštini Crne Gore, da “zaštite interese javnosti i zaustave odluku koja, osim toga što vrijeđa i potcjenjuje kulturne potrebe našeg društva, vodi ka još dubljoj degradaciji kulturnih standarda zajednice”.

Reagovanje budućem predsjedniku Vlade Spajiću, predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Demokratske Crne Gore Aleksi Bečiću, medijima i zainteresovanoj javnosti, juče su zajednički uputili Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Slobodni Sindikat kulture Crne Gore, Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore, Institut za savremenu umjetnost, Korifej teatar, NVO “Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore”, Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill Fest, Društvo za kulturni razvoj “Bauo”, NVO “Progressivni film”, “CUT UP” produkcija, Artikulacija Film, ABA Film, ABHO Film, NVO “Montenegro film forum”, “Galileo” production doo, Meander film, Adriatic Western, 35mm, NVO TNT…

Vujovićeva je, komentarišući njihovo reagovanje “Vijestima” kazala da javnost treba da sudi nečijim djelima, za šta je potrebno vrijeme.

“Saopštenje (sturkovnih udruženja) obiluje uvredama i izjavama koje su deklamirajuće i uvredljive za mene u smislu da je to degradacija kulture, da ću ja postaviti umjetnika kao potrošnu robu i slično. Iznenađuje me hajka koja se vodi zbog toga što mnogi drugi ministri u prošlosti nijesu imali stručnu spremu a vodili su taj resor, pa nije bilo mnogo pritužbi, peticija i komentara. Kao što smo imali manjinsku, ekspertsku, tako je ova Vlada politička, što znači da proizilazi iz volje građana da političari kao menadžeri vode neke resore”, rekla je Tamara Vujović.

Duga i mračna lista promašaja koji ne ulivaju povjerenje

Potpisnici reagovanja u svom saopštenju konstatuju da već dugi niz godina crnogorska kulturna zajednica nije imala priliku da njene interese sa pozicije ministra/ke kulture zastupa osoba sa potrebnim kvalifikacijama.

Tanja Markuš podsjeća na aktuelno stanje u kulturi i umjetnosti Crne Gore.

“Osvrnimo se na trenutnu situaciju: dok se većina umjetnika bori za golu egzistenciju, Ministarstvo kulture ukida konkurs za profesionalne stvaraoce i pruža podršku amaterima, finansira nastupe izvođača upitnih estetskih i ideoloških vrijednosti, svojim nemarom gura Crnu Goru na crvenu listu Uneska, koristi resurse Ministarstva za promociju pojedinaca u inostranstvu pod nerazjašnjenim okolnostima… Sve ovo o čemu pišem samo je djelić promašaja iz zadnjih nekoliko mjeseci. Kada bismo krenuli da nižemo ‘zasluge’ godinama unazad, bila bi to duga i mračna lista”, kaže ona i dodaje kakav profil osobe bi trebalo da vodi taj resor.

Sjedište Ministarstva kulture i medija na Cetinju
Sjedište Ministarstva kulture i medija na Cetinjufoto: Ministarstvo kulture i medija

“Dakle, treba nam neko sa jasnom vizijom dekontaminacije i transformacije kulturne politike, koju će odgovorno i efikasno sprovoditi u praksi. Osoba sa kičmom i stavom, koja ne nastupa sa pozicije moći već sa pozicije profesionalnog autoriteta i koja ne stavlja lične interese ispred društvenih”, poručila je Tanja Markuš.

Krajnje vrijeme da se trgnemo iz letargije

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” su kazali da ne žele da se upuštaju u poređenja s prethodnim periodima ili da ističu propuste u resoru kulture, a kada su udruženja, nevladine organizacije i pojedinci, tvrde oni, ćutali.

“No, moramo istaći da je gđa Vujović osoba čija profesionalna biografija i angažman u društveno-političkom životu svjedoče o njenoj posvećenosti, stručnosti i integritetu. Na njoj je sada da pokaže svoju snagu, organizacione sposobnosti i vještine u novoj ulozi. Ako se prisjetimo da sličnog reagovanja nije bilo kada su DPS ministri kulture u pitanju, onda je vjerovatno lakše razumijevanje i samih motiva i samih ciljeva”, kažu Demokrate.

Markuš nije saglasna sa tim da se ranije ćutalo, već se radilo o individualnim reakcijama umjetnika, koje, tvrdi ona, nisu dobile potrebnu medijsku pokrivenost.

“Takođe, oni koji reaguju, uglavnom bivaju marginalizovani od institucija koje žele da zadrže status kvo, bez obzira na njihove umjetničke i profesionalne kvalitete. Zbog toga je važno nastupati udruženo. Jer, sve i da se jeste ćutalo, znači li to da nikad ne treba da se digne glas? Činjenica da je protest ujedinio veliki broj kulturnih organizacija, kao i to da nam se konstantno javljaju ljudi koji žele da se pridruže je pravi korak ka građenju solidarnosti kulturnih radnika i umjetnika, bez koje je nemoguće ostvariti promjene”, ona.

Podsjeća i na Pazolinijeve riječi: “Umjetnik kada je nesebičan i strastven, uvijek je živi protest”.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se trgnemo iz letargije i kažemo dosta i nepotizmu, i korupciji i diletantizmu i da se konačno obračunamo sa trulim i malignim strukturama koje naše društvo decenijama drže u intelektualnom i materijalnom siromaštvu”, kaže Markuš.

Bonus video: