U utorak protest protiv izbora Vujović za ministarku: "Kultura nije plijen"

Strukovne organizacije saopštile su da će 31. oktobra ispred Skupštine Crne Gore organizovati protest povodom najavljenog imenovanja Tamare Vujović, doktorke fizijatrije iz Demokratske Crne Gore

13348 pregleda 73 reakcija 75 komentar(a)
Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora

Protest protiv izbora Tamare Vujović za ministarku kulture i medija biće održan u utorak, 31. oktobra u Podgorici, ispred Skupštine Crne Gore.

To su danas saopštili potpisnici reagovanja "Kultura nije plijen" koje su potpisale 23 strukovne organizacije. Oni su ranije uputili saopštenje kojim se protive imenovanju doktorke fizijatrije iz Demokratske Crne Gore na čelno mjesto Ministarstva kulture i medija u 44. Vladi Crne Gore.

"Pozivamo sve građane da nam se pridruže na protestu 'Kultura nije plijen', da se zajedno odupremo nekulturi, partitokratiji i nepotizmu", poručuju u saopštenju.

Oni su obrazložili i razloge najavljenog protesta.

"Predlog da Tamara Vujović, specijalistkinja fizijatrije bude nova ministarka kulture, smatramo izuzetno problematičnim jer izbor nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture, već su, kao i obično, uslovi njenog izbora partijsko opredjeljenje i podobnost, uprkos njenim nastojanjima da svoju nekadašnju poziciju savjetnika za kulturu i društvenu djelatnost podigne na nivo referentnosti", naveli su u novom saopštenju.

Potpisnici reagovanja komentarisali su i odgovore Demokrata i potencijalne ministarke Vujović koje su dostavili "Vijestima", a tiču se menadžerskih kompetencija buduće ministarke. Demokrate su konstatovale da na čelo Ministarstva kulture ne mora nužno biti neko iz struke, već su važne liderske i menadžerske sposobnosti, te da će uz Vujović biti tim stručnjaka koji će donijeti potrebno stručno znanje.

"Šta onda radi ovakav ministar/ka ako neko u njegovo/njeno ime rukovodi procesima? Na koji način će politički imenovano lice cijeniti te procese? Shodno partijskom aršinu? Gdje je tu javni interes? Obrazloženjem da je u pitanju politička Vlada, gospođa Vujović priznaje način na koji je izabrana kao i to da svi treba da prihvatimo takvu vrstu izbora, bez obzira na obrazovanje, znanje i reference. Ponavljam, gdje je tu javni interes?", pitaju predstavnici okupljenih udruženja.

Oni ističu da je reagovanje usmjereno na "partitokratski princip delegiranja javnih službenika", što je, kažu, nova vlast u neizmijenjenoj formi preuzela od prethodne, uprkos predizbornim parolama protiv nepotizma.

Vujović je "Vijestima" juče kazala da se neće povući iz trke za obećano mjesto u najavljenoj Vladi Milojka Spajića.

"Da ne smatram da mogu da doprinesem, ne bih se prihvatila te pozicije”, rekla je i dodala da je od 2017. do 2020. godine bila savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti predsjednika Opštine Herceg Novi.

U novom saopštenju, okupljene organizacije problematizuju i tu njenu funkciju.

"Pitanje je na osnovu kojih referenci je Tamara Vujović odabrana za poziciju savjetnice kulture Opštine Herceg Novi, koju navodi kao jedinu referencu svoje kompetencije u ovoj oblasti i da li je izboru prethodio javni konkurs za datu poziciju? Referenca kulturnih dometa kandidatkinje je činjenica da je upravo tokom njenog mandata na mjestu savjetnice, 50. jubilarni praznik Mimoze, dakle jedan od simbola Herceg Novog, zatvoren koncertom Svetlane Cece Ražnatović, uprkos protivljenju određenog broja građana", navodi se u dopisu "Kultura nije plijen".

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” su juče kazali da ministarstvo nije izolovani entitet, već ključna karika u mašineriji državne uprave, koja zahtijeva osobu s izuzetnim organizacionim i upravljačkim sposobnostima, za koje tvrde da Vujović ima.

"Uz sve poštovanje prema strukovnim udruženjima, moramo shvatiti da ministar kulture nije samo kustos, već lider i menadžer", tvrde iz Demokrata.

Takve karakteristike priželjkuju i okupljena udruženja, ali naglašavaju da Vujović nije menadžerka koja je potrebna.

"Neophodno je da to bude osoba profesionalno izgrađenih estetskih i etičkih kriterijuma, koja je upoznata sa dinamikom kulturne scene Crne Gore i ima ostvarene rezultate u ovoj oblasti, kao i viziju unapređenja kulturne politike naše zemlje", konstatuju oni.

Bonus video: