Nagrada žirija za vizuelni identitet "Dekamerona" na Danima Zorana Radmilovića

Predstava Gradskog pozorišta Podgorica oduševila je i publiku koja ju je nagradila visokom prosječnom ocjenom, odmah iza prvonagrađene predstave "Razvojni put Bore šnajdera"

1274 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Kulturni centar Bar
Scena iz predstave, Foto: Kulturni centar Bar

Predstava "Dekameron" u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica osvojila je nagradu za vizuelnni identitet "Krstomir Milovanović" na 32. Festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru.

Stručni žiri koji su činili: predsjednik dr Miroslav Radonjić i članovi dr Duško Ljuština i Nenad Novaković ovu odluku su donijeli jednoglasno.

"Likovnost i vizuelni identitet predstave kroz scenografiju Valentina Svetozareva i kostime Marije Pupučevske naročito su značajni za dramaturško-rediteljska promišljanja i konkretna rešenja, kako na planu sveukupne atmosfere, tako i na značenjskom nivou predstave", naveo je žiri u obrazloženju.

Pored toga, i publika je svojim glasovima nagradila predstavu "Dekameron", visokom prosječnom ocjenom koja je stavlja na drugo mjesto, nakon predstave "Razvojni put Bore šnajdera" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, koja je osvojila 9.63 boda.

Predstava Đovani Bokača, u dramatizaciji Stevana Koprivice, i režiji Dejana Projkovskog, nastala je u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica, Narodnog pozorišta Niš i JU Kulturni centar Bar, odnosno festivala Barski ljetopis.

Nakon svakog izvođenja se dodjeljivala i nagrada "Zoranov brk" za najboljeg glumca večeri koja je po igranju "Dekamerona" pripala Dušanu Kovačeviću za uloge Ćepeleta i Don Galiotija.

"Osoben rediteljski rad Dejana Projkovskog kada postavlja na scenu remek-djela svjetske književnosti, prepoznatljiv je i po vizuelnoj efeknosti i glumačkoj razigranosti. Iz ove vrlo ujednačene kolektivne glumačke igre žiri je morao da izdvoji jednog aktera i dodijeli mu nagradu, večeras je to Dušan Kovačević", naveo je žiri u obrazloženju.

Novoustanovljenu nagradu Festivala, za najbolju režiju, dobio je Veljko Mićunović za predstavu „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Glavna nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Nenadu Jezdiću za ulogu Bore šnajdera u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera", po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina.

Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena je Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom (Pra)Faustu, dramatizacija Fedor Šili, režija Boris Liješević produkcija Beogradsko dramsko pozorište.

Novinarski žiri koji je radio u sastavu: Tatjana Nježić („Blic“), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin ( „Politika“) nagradu za najboljeg mladog glumca na Danima Zorana Radmilovića dodijelio je glumici Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi "PraFaust".

Bonus video: