Prilika da i slabovide osobe „dodirnu nasljeđe”

Izložba dijela eksponata Prirodnjačkog muzeja iz Podgorice i muzeja iz Nikšića, Pljevalja, Kotora i Tivta, otvorena je u Nikšiću

1191 pregleda 49 reakcija 0 komentar(a)
Sa izložbe: Maanović, Foto: Svetlana Mandić
Sa izložbe: Maanović, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući izložbi koju je organizovalo Muzejsko društvo Crne Gore u saradnji sa Balkanskom muzejskom mrežom, slabovide osobe u Nikšiću imale su priliku da “dodirnu nasljeđe”, ali i da budu dio zajednice koja ima priliku da se upozna sa dijelom eksponata Prirodnjačkog muzeja iz Podgorice i muzeja iz Nikšića, Pljevalja, Kotora i Tivta.

“Ovakve aktivnosti su jako značajne zbog toga što se fokus aktivnosti na osobe sa invaliditetom ne stavlja samo na oblasti socijalne zaštite, zdravstva i eventualno obrazovanja i zapošljavanja, već i na ostale segmente društvenog života, u ovom slučaju na kulturu”, kazao je Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe foto: Svetlana Mandić

Izložba, prema njegovim riječima, omogućava osobama sa oštećenim vidom da se upoznaju sa kulturom, kako Nikšića, tako i Crne Gore, a pristupačnost kulturnih sadržaja je, kako je istakao, nešto što oplemenjuje svaku osobu.

“Nadam se da je ovo samo jedna od izložbi koje će biti prilagođene osobama sa oštećenim vidom, a ono što bih volio i čemu bi naše društvo trebalo generalno da teži je da u pregršt kulturnih institucija koje imamo Crnoj Gori doživimo to da bilo koji posjetilac sa otećenjem vida, bio iz Crne Gore ili turista, kada dođe i posjeti neku od ustanova kulture ima prilagođene sadržaje i mogućnost da se upoznaju sa jako bogatom kulturom Crne Gore”, rekao je Macanović.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Svetlana Mandić

Kada se završi rekonstrukcija nikšićkog Muzeja, ta mogućnost će, prema riječima Violete Vukosavljević, rukovoditeljke radne jednice JU Muzeji i galerije, biti dostupna osobama sa invaliditetom.

Vukosavljević
Vukosavljevićfoto: Svetlana Mandić

Na izložbi “Dodir nasljeđa”, u foajeu Nikšićkog pozorišta, svaki muzej koji učestvuje u projektu, zastupljen je sa tri predmeta koji su postavljeni na jednom panou preko crteža u 2D formatu, teksta na Brajevom pismu i audio zapisa koji je posjetiocima dostupan preko QR koda. Predstavljeni su eksponati iz perioda praistorije, antike i srednjeg vijeka, kao i za Crnu Goru karakteristični primjeri flore i faune.

“Ovakve izložbe su vrlo značajne kako za inkluziju slijepih i slabovidih osoba, kao važne grupe muzejskih posjetilaca, tako i za povezivanje kulturne zajednice koja na ovaj način percipira modalitete dostupnosti muzejskih sadržaja, osobama sa različitim tipovima invaliditeta”, istakla je Vukosavljević.

Izložba je prvo otvorena u Biblioteci za slijepe u Podgorici.

Bonus video: