Jubilej za ponos – 55 godina čuvanja kulturnog nasljeđa Crne Gore

Legenda crnogorske izvorne muzike Branka Šćepanović obilježila jubilej koncertom u Nikšiću

13852 pregleda 38 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Milan Šapurić
Foto: Milan Šapurić

Višeminutne ovacije, emocije i pjesma, ona izvorna, crnogorska koja čuva nasljeđe i koja dira u dušu.

Specifičan glas, tanani, a opet snažni dodir sa tradicijom i trajanje, dugo čak 55 godina. Tako bi se u najkraćem mogao opisati koncert legende crnogorske izvorne narodne muzike Branke Šćepanović u Nikšiću kojoj je ova godina u znaku broja 55 – toliko godina traje na sceni i čuva kulturno nasljeđe Crne Gore, ali isto toliko je i u srećnom braku.

Od 1969. godine kada je „Jugoton“ objavio njenu prvu ploču, do danas promijenilo se mnogo toga, ali Brankin glas, emocije i „narodni biseri“ ostali su nepromjenjeni. Pokazala je to i u Nikšićkom pozorištu koje je bilo malo da primi sve one koji su željeli da zajedno s njom budu dio velikog jubileja – 55 godina uspješnog trajanja.

Branka Šćepanović koncert
foto: Milan Šapurić

„Utisci su fenomenalni. Koncert je bio pun elana i svi pjevali sa mnom. Presrećna sam i moram reći da mi je srce puno. Odlazim kući sa takvim utiskom da vjerovatno neću spavati. Očekivala sam da će biti puna sala, da će publika pjevati sa mnom, ali nijesam ovako nešto očekivala“, kazala je, gotovo u dahu, nakon koncerta dok su aplauzi i emocije u sali i dalje trajali.

Svi su željeli da je zagrle, čestitaju joj i kažu hvala što, i pored činjenice da pjesme koje pjeva nijesu komercijalne, nije odustala od puta da narodno blago sačuva i pronese širom svijeta.

„Puno godina sam provela pjevajući crnogorsku pjesmu i to je moj veliki uspjeh i ponos. Toliko sam srećna što sam trajala 55 godina i što sam imala publiku koja me slušala 55 godina. To je za mene veliki uspjeh. Svuda po svijetu sam nastupala i često sam našoj dijaspori ja bila onaj tako potrebni dodir sa domovinom. U bivšoj Jugoslaviji nema mjesta gdje nijesam pjevala“.

„Gledala sam s Koma plava“, „Oj đevojko Milijana“, „Kršna moja Crna Goro“, „Razbolje se zorna Zorka“, „Bjelasicom pasla stada“, „Ko ti kose pomrsio Jelo“, „Zelen bore“, „Pivljanka“, „Leti, leti bijeli golube“, „Kad prošetam Crnom Gorom“...pjesma po pjesma, biser po biser, Branka i publika koja je pjevala zajedno sa njom i pokazala da nije tek tako stigla do broja 55.

„Šteta što se ljudi malo ne trgnu i ne prave više ovakvih koncerata. Htjela bih da se zahvalim predsjedniku Opštine koji je puno doprinio da ovaj koncert bude održan, Opštini Nikšić, a posebno da se zahvalim Crnogorskoj kulturnoj mreži i Aleksandru Damjanoviću čija je ideja bila da ovaj koncert organizujemo u Nikšiću i koji je mnogo učinio da sve bude ovako“, kazala je Šćepanović. Koncert je organizovala Crnogorska kulturna mreža (CKM) uz podršku Opštine Nikšić.

„Nije ovo samo jubilej Branke Šćepanović, nego i jubilej crnogorske kulture. Neka mi ne zamjere ostali gradovi, ali siguran sam da je Nikšić perjanica crnogorske kulture, grad koji zaslužuje da se veliki kulturni događaji organizuju u njemu. Ovaj jubilej je, po mom skromnom sudu, jedan od najvećih kulturnih događaja koji se u Crnoj Gori obilježava od 2006. godine i ni jednom drugom crnogorskom gradu nije pripadalo veće pravo da Branka krene sa obilježavanjem jubileja, od Nikšića“, kazao je direktor CKM-a, Aleksandar Damjanović.

Uručio je Branki Šćepanović Zlatnu plaketu za 55 godina rada i bogato kulturno nasljeđe koje služi, kako je istakao, za ponos ne samo njoj i njenoj porodici, nego i čitavoj Crnoj Gori. Izvinio joj se što nije došao niko iz Ministarstva kulture nadajući se „nekim boljim vremenima kada će državne institucije“ prepoznati značaj velikih kulturnih događaja pored pomenutog, uvjeren da će sa Opštinom Nikšić u budućnosti organizovati još događaja koji će promovisati crnogorsku kulturu.

„Branka je primjer mladim generacijama kako treba graditi svoj put, ni milimetar ne odstupajući od njega“, poručio je Damjanović.

Voditelj programa, glumac Đorđe Tatić, podsjetio je da je Šćepanović snimila četiri zlatne i osam srebrnih ploča, preko 60 albuma, da je dobitnica brojnih nagrada i priznanja, da je pjevala širom svijeta, ali i maršalu Titu, što je u to vrijeme predstavljalo veliku čast za sve umjetnike.

Branku je na sceni pratio orkestar Ivana Pekovića, a s njom su nekoliko pjesama zajedno otpjevale kolege Tanja Šeter, Šukrija Žuti Serhatlić, Zdravko Đuranović i Dejan Škuletić, dok su joj video porukom jubilej čestitali Zdravko Čolić, Sergej Ćetković, Ana Bekuta, Miroslav Ilić, Ljubiša Pavković, Željko Samardžić, Danka Stojiljković, Mirko Rondović, Hanka Paldum, Živorad Nikolić, Senad Drešević, Vladimir Graić…

U holu Nikšićkog pozorišta priređena je izložba u čast jubileja i Branke Šćepanović.

Čuvati tradiciju od zaborava

„Puno je njih u Crnoj Gori koji se bave izvornom muzikom i to na veoma kvalitetan način, ali nemaju dovoljno prostora da se afirmišu, što mi je mnogo žao, jer su fantastični umjetnici“, kazala je Šćepanović.

Iako je svjesna da muzika kojom se bavi nije komercijalna, ipak bi mladima preporučila da pjevaju izvorne tradicionalne pjesme.

„Mladima koji žele da se bave ovim pozivom poručila bih neka što više pjevaju izvornih pjesama, neka pokažu da oni to mogu, da se naša pjesma ne zaboravi. Ako te pjesme ne bude bilo više, onda neće biti ni nas“, poručila je Šćepanović.

Bonus video: