Sve je spremno za Međunarodni festival glumca, ostao mali broj karata

„Vodili smo se velikim rediteljskim i glumačkim imenima, ali i tekstovima i temama koje su nam donosili veliki pisci. I ove godine imamo ozbiljne autore književnih tekstova koji će biti dramatizovani, čime se Festival održao da bude glumački, ali i da ima književni predznak", rekao je umjetnički direktor Janko Jelić

15273 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Sve predispospozicije su ispunjene, kada su predstave u pitanju, od pisaca, reditelja, do glumaca, da ovo izdanje Festivala bude savršeno, kazala je na konferenciji za novinare Tanja Perišić, glavna organizatorka Međunarodnog festivala glumca koji se u Nikšiću, održava od 6. do 11. novembra.

„Svaki festival bi trebalo da bude sam po sebi brend i da garantuje dobru posjećenost. Mislim da smo svjedoci da pojedini festivali stagniraju, postaju sve manje zanimljivi i da interesovanje publike opada. To nije slučaj sa Festivalom glumca koji raste iz godine u godinu“, kazala je Perišić.

Kako je istakla, najbolje mjerilo da li neki festival raste su publika i posjećenost, a za sve predstave je, prema njenim riječima, ostao mali broj karata.

„Kvalitet pronađe put do krajnjih korisnika, a to je slučaj sa našim festivalom. Još jedan kvalitet festivala je što je prošle godine ustanovljen slogan. Za slogan prošle godine, bio je zaslužan direktor pozorišta, a ove godine je to uradila selektorka festivala Jelena Stajkovac“, kazala je Perišić.

Ona je Festival naslovila imenom čuvenog Pirandelovog komada, “Tako je (ako vam se tako čini)”, otvarajući pitanje da li apsolutna istina postoji i gdje je granica između samozavaravanja i objektivnosti.

Stajkovac nije zaslužna samo za slogan već i za, kako je istakao Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta i predsjednik Savjeta festivala, već i izuzetno kvalitetne predstave.

Međunarodni festival glumca
foto: Svetlana Mandić

„Vodili smo se velikim rediteljskim i glumačkim imenima, ali i tekstovima i temama koje su nam donosili veliki pisci. I ove godine imamo ozbiljne autore književnih tekstova koji će biti dramatizovani, čime se Festival održao da bude glumački, ali i da ima književni predznak. To kod publike izaziva osjećj da očekuju puno i nadam se da će ta očekivanja biti i zadovoljena u umjetničkom smislu“, kazao je Jelić.

Radinko Krulanović, direktor Nikšićkog pozorišta i Festivala, koji se organizuje po 19. put, istakao je da je Festival ne samo praznik Pozorišta, nego i praznik grada, čemu svjedoči zainteresovanost publike iz cijele Crne Gore. Zahvalio se sponzorima koji su pomogli da ovogodišnje izdanje Festivala bude organizovano, a među njima su, kako je kazao, na prvom mjestu Opština Nikšić koja je prepoznala značaj festivala. Zatim Ministarstvo za kulturu i medije, ali i turističke organizacije Nikšića i Budve.

„Festival zlazi iz okvira lokalnog događaja i kvalitetom se širi po cijeloj Crnoj Gori. Nadamo se da će ovaj glas doći i do drugih i da će Festival dobiti nacionalni karakter“, kazao je Krulanović, ne zaboravljajući da se zahvali kompletnom kolektivu Nikšićkog pozorišta gdje svi, kako je istakao, „dišu jednim plućima“ što rezultira kvalitetnim radom ne samo kada je Festival u pitanju, već i svi događaji.

U takmičarskom programu festivala selektora Stajkovac se potrudila da odabere predstave koje će pokazati zbog čega je Međunarodni festival prava svetkovina teatra i glumca.

“Izbor predstava u ovogodišnjoj selekciji je omaž životu i vremenu u kom smo se zadesili, koje se više nego ikad 'ruga razumu' s ciljem da skrene pažnju na manipulaciju istinom i na mnogostrukost perspektiva“, zapisala je Stajkovac. Publika će u takmičarskom dijelu moći da pogleda pet predstava, dok će šesta biti izvedena u čast nagrađenih glumaca.

Festival otvara predstava „Ivanov“, koju jepo tekstu Antona Pavloviča Čehova, režirao Paolo Mađeli koji je zapisao da je riječ o priči našeg našeg bola, o borbi protiv hipokrizije, neuroze i samoće koje nam svijet nameće. U predstavi igraju Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Lejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrovići Mak Čengić.

Narednog dana na repertoaru su „Očevi i oci“, Slobodana Selenića, koju je za Narodno pozorište u Beogradu režirao Veljko Mićunović. Prema riječima Mićunović predstava ukazuje, između ostalog, na jedno suštinsko nerazumijevanje različitosti, dok se, ujedno, ispostavljaju očiglednima naše unutrašnje bolne zarobljenosti i osjećanje krivice koje „teglimo“ do dana današnjeg. Uloge su povjerene Milošu Đorđeviću, Nikoli Rakočeviću, Aleksandru Vučkoviću, Vanji Ejdus, Vanji Milačić, Seni Đorović, Ivi Milanović i Nikoli Ristanovskom.

„Brod za lutke“ Narodnog pozorišta iz Bitolja, koju je po tekstu Milene Marković režirao Kokan Mladenović, biće na repertoaru 8. novembra. Riječ je o predstavi, koja prema riječima Mladenovića govori o jednoj ili svim ženskim sudbinama, ili svim ljudskim sudbinama – kako žena doživljava svoj život kao niz neostvarenih bajki. Glumački ansambl čine Sandra Gribovska, Viktorija Stepanovska, Ilina Chorevska, Katerina Anevska, Valentina Gramošli, Petar Spirovski, Martin Mirčevski...

Predstavu tivatskog Centra za kulturu „Ćelava pjevačica“, koju je po tekstu Ežena Joneskog režirao i adaptirao Jagoš Marković, publika će moći da pogleda 9. novembra. U antidrami koja se na bokeški način bavi nama danas, igraju Olga Odanović, Branko Vidaković, Sandra Bugarski, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević i Branimir Popović.

Takmičarski dio zatvara predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke „Gospođica“, koju je po romanu Ivana Andrića režirala Đurđa Tešić. Rediteljka je pomenuti tekst, kako je zapisala, odabrala jer je podsjeća na današnje vrijeme koje tlači svakoga i u kome nema savjesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo. Uloge su povjerene Slađani Zrnić, Nataši Ivančević, Snježani Mišić, Bojanu Kolopiću, Danilu Kerkezu, Belindi Stijak i Pavlu Paviću.

Festival će biti svečano zatvoren 11. novembra kada će biti i dodijeljene nagrade, dok će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Za sada je sve ok“ rediteljke Snežane Trišić, nastala po tekstu Nataše Rajković “Prozor”. U predstavi, koja je prema riječima rediteljke, nastala kao posledica introspekcije autorskog tima i glumaca, igraju Biljana Nikolić, Dejan Tončić, Bojan Veljović i Nikola Rakić.

O ovogodišnjim laureatima odlučivaće žiri u sastavu Ljiljana Blagojević, predsjednica, i Zoran Đerić i Velizar Kasalica, članovi.

Svake večeri nakon predstava, u foajeu Nikšićkog pozorišta,biće upriličeni razgovori o predstavama koje će moderirati Goran Bulajić.

Bonus video: