Vlaović: Memorandum sa UNOPS-om će omogućiti ulaganje u ustanove kulture

"Neophodno je kreirati Listu prioriteta za ulaganja u ustanove kulture, što podrazumijeva i ulaganja u započeta i urgentna infrastrukturna rješenja, za različite objekte u oblasti kulture", navela je Vlaović

3411 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Sa sjednice Vlade, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva kulture i medija i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), kojim je predviđeno ulaganje u započeta i urgentna infrastrukturna rješenja za različite objekte u oblasti kulture, a naročito u pogledu izgradnje zgrade Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

To je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija (MKM).

"Ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, rekla je na sjednici da je strateško opredjeljenje tog resora utvrđeno Nacionalnim programom razvoja kulture 2023-2027, a kojim je kao jedan od strateških ciljeva predviđeno uspostavljanje profesionalnog, efikasnog, umreženog i stabilnog javnog sektora u kulturi, kroz unapređenje okvira finansiranja i ulaganja u ustanove kulture", saopšteno je iz MKM-a.

Ona je kazala da je neophodno kreirati Listu prioriteta za ulaganja u ustanove kulture, što podrazumijeva i ulaganja u započeta i urgentna infrastrukturna rješenja, za različite objekte u oblasti kulture.

"A naročito u okviru projekta izgradnje zgrade Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, kako bi se omogućilo da Crna Gora u pogledu obavljanja muzejske djelatnosti zadovolji standarde savremene produkcije“, dodala je Vlaović.

Prema njenim riječima, Ministarstvo kulture i medija prepoznaje Kancelariju Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), kao instituciju sa adekvatnim kapacitetom u domenu stručnosti.

„Shodno odredbama Memoranduma, strane namjeravaju sarađivati sa ciljem unapređenja stanja infrastrukture u oblasti kulture u Crnoj Gori, u svim fazama njenog upravljanja, osmišljavanjem konkretnih aktivnosti, mjera i programa, analizom i podrškom u pronalaženju i realizaciji prilika za finansiranje, i njihovim sprovođenjem kroz optimalni model implementacije“, saopštila je Vlaović.

Bonus video: