Umjetnički projekat u Vili Galeb: Mjesto koje nije dovoljno da primi toliku samoću

Dvodnevni umjetnički projekat u Vili Galeb tokom vikenda ukršta istoriju, antropologiju, umjetnost i prostor

3176 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Umjetnički projekat “Jer ovo mjesto nije dovoljno da primi toliku samoću” biće predstavljen tokom vikenda na dvodnevnom događaju u Vili Galeb u Herceg Novom.

U pitanju je interdisciplinarni eksperiment koji ukršta istoriju, antropologiju, umjetnost i prostor, koji realizuje Institut za savremenu umjetnost Crne Gore u saradnji sa Institutom Simo Milošević.

Kroz susret i komunikaciju umjetničkih praksi Natalije Vujošević, Emira Šehanovića i Ivana Šukovića, kao i odabrane arhivske građe i umetnutih elemenata istorije, izložba promišlja vezu između postdruštvenog i posthumanog, piše u najavi.

“Projekat polazi od termina ‘misaoni eksperiment’ u kojem hipotetička situacija, teorija ili princip predstavljaju svrhu promišljanja čovjekove obaveze i/ili potrebe da se prilagodi. Koristeći pejzažne cjeline, floralne motive i laboratorijske rekvizite, izloženi radovi otkrivaju i propituju koncept sopstvene adaptacije, dok su nasljeđe i topografski ostaci života fokus umjetničkog istraživanja”, objašnjavaju organizatori koji detaljnije prikazuju kako je sve nastalo i šta se može očekivati.

“U Prostoru za odmor i rekreaciju, u Plavoj sali sa praznim bazenom, kroz čije se velike prozorske otvore pruža pogled na Jadransko more, ovo usamljeno mjesto, zamrznuta slika napuštene budućnosti, u interakciji sa intervencijama pomenutih umjetnika transformiše se u iskustvo poetskog distopijskog pejzaža koji oslikava vizije mogućih ishoda anksioznosti današnjice, kao postprirodne, postmemorijske i postdruštvene pustinje. Preplićući različite umjetničke postupke i medije, od skulpture, poezije, arhivskih zapisa, eksperimente sa zvukom i društvenih rituala, nastaje priča ‘Jer ovo mjesto nije dovoljno da primi toliku samoću’, naučnofantastična halucinacija o svijetu kao usamljenoj pustinji, ishodu bezumnog galopa pohlepe kapitalističke mašinerije nastale iz čovjekove fantazije o posjedovanju budućnosti”, pišu.

Najavljeno je i da će u okviru izložbe antropološkinja Itana Ćupić predstaviti Madeleine kulinarski eksperiment.

Bonus video: