Moreška - ples s mačevima u Tivtu

Večeras će u Centru za kulturu Tivat prvo izvođenje u Crnoj Gori tradicionalne viteške igre sa Korčule

4571 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

NVO “Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora” iz Podgorice u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat večeras u 19 sati organizuje večernji program “Vitezovi sa Korčule - Moreška”, kada će u velikoj sali tivatskog Centra za kulturu gostovati Hrvatsko muzičko društvo “Sveta Cecilija” sa Korčule i izvesti morešku - tradicionalni ples s mačevima.

Izvođenje moreške će pratiti duvački orkestar.

“Moreška je romantični bojni ples s mačevima, nastao u 12. ili 13. stoljeću na Mediteranu. Nekada se izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi sa generacije na generaciju više od 400 godina. Upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a ovo je prvo gostovanje HGD Sv. Cecilija sa moreškantima u Tivtu. Zaista ima šta da se vidi. Na sceni će biti izvođači s mačevima, duvački orkestar i klapa, ukupno 45 ljudi. Nevjerovatna je energija koja se postiže na sceni, uz zvuk mačeva, sa kojih u jednom momentu vrcaju varnice. Nadamo se da će i sa druge strane scene biti puno posjetilaca”, istakla je Ana Šimurina iz NVO “Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora.

Ona je kazala da je izvođenje moreške u Tivtu proisteklo iz želje te NVO da, kako je istakla, na pozitivan način prikažu kulturu Republike Hrvatske i da se i Crna Gora predstavi u Hrvatskoj.

“Dijelimo ovaj prostor i treba i da razmjenjujemo našu kulturu. Želim da pozovem prije svega građane Tivta, Kotora, Boke, ali i šire da dođu pogledati ovaj atraktivan program visokog kvaliteta”, zaključila je Šimurina.

Naziv ove viteške igre moreška nastao je po Maurima, odnosno Moriskima. U španskom jeziku nastao je pridjev morisco, a u talijanskom moresco, što simbolizuje bojni ples za istjerivanje Maura. Dramska radnja je zanosna romantična priča, vječna borba dviju vojski, bijelih, odnosno crvenih i crnih, za djevojku, oslanjajući se na tradicionalne mediteranske legende.

Projekat “Hrvatska kuturna baština sa otoka/Vitezovi sa Korčule- Moreška” finansira Središnja državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Bonus video: