Slatka bez šećera imaće nastavak

Crnogorski akademski slikar Matan Vukčević odradio seriju radova gdje je umjesto boje koristio kafu

4675 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski akademski slikar Matan Vukčević odradio je seriju slika “Slatka bez šećera” rađene u posebnoj tehnici- umjesto boja koristio je kafu.

Kako kaže, još tokom studija počeo je da razmišlja istraživački koje bi sve to materijale mogli da koristi.

“Tu konkretno ne mislim samo na materijal, već i na razne teme koje su me interesovale. Još tada sam imao sklonost ka kombinovanju raznih tehnika i stvorio kod sebe u svom prostoru poimanja umjetnost jednu vrstu slobode koja mi je kasnije kad su počele da nastaju akvareli sa kafom samo dalo taj momenat gdje sam i u samom nazivu slika ‘Slatka bez šećera’ iskoristio da priča bude potpuna, sa jedne strane kafa kao materijal, a sa druge ženska figura i ženski lik kao motiv. Lijepo je to što primjećuješ da je malo van od uobičajenog kafa kao materijal, ali nijesam jedini koji na primjer kafu koristi u stvaranju djela. Pored kafe lijepo znaju nastajati slike i sa vinom i znam neke umjetnike koje vino koriste u radu”, prisjetio se Vukčević.

foto: Privatna arhiva

Ova tehnika, prema njegovim riječima, nije zahtjevna za rad.

“Iskren da budem, tokom godina rada iza sebe i kao neko ko, prije svega, slika uljem na platnu, ali opet i neko ko je istraživao i crtež i akvarel, kafa kao materijal i način kako je ja koristim, bliska je akvarelu. Ako se neko pita kako pristupiti kafi kao materijalu isto je kao sa akvarelom, pa tako kao podlogu koristim papir namijenjen njemu. Što se platna tiče, nijesam probao da slikam kafom, a i mislim da ne bi bilo postojano dok na papiru, po završetku rada slijedi fiksiranje sa lakom. Nakon toga potrebno je samo da se urami kako ne bi došlo do propadanja”, objasnio je Vukčević.

Matan Vukčević
foto: Privatna arhiva

Za svoja djela sa kafom koristi višegramski papir koji je deblji i ima finu strukturu za akvarel.

Matan Vukčević
foto: Privatna arhiva

“Po završetku rada koji nastaje relativno brzo, jer mi tako odgovara, odradim fiksiranje sa lakom i rad brzo uramim. Antirefleksno staklo kad dođe preko samog rada koji je fiksiran najbolji je način da se isti sačuva. Imam kod sebe prve akvarele koji su nastali tad još 2014. i 2015. Te su slike u potpunosti su očuvane i nije se desila nikakva promjena ili oštećenje”, objasnio je Vukčević.

Matan Vukčević
foto: Privatna arhiva

Mnoge žene bile su modeli Vukčeviću kako bi završio ovu seriju slika.

“Nekad nađem zanimljivu fotografiju, nekad i polazište bude neka slika, nekad mi poziraju poznanice, nekad to budu interesantne djevojke-žene iz društva. Imam i saradnju sa predivnom osobom Viki Vukić trostrukom ljepoticom Playboya, tri puta je bila Playboy Playmate i našla se na naslovnoj strani hrvatskog Playboya, poznati model koja gradi dugogodišnju karijeru modela u Beogradu i inostranstvu”, otkriva Vukčević ko mu je sve pozirao tokom godina.

Matan Vukčević
foto: Privatna arhiva

Većina slika može se vidjeti na njegovom Facebook profilu, a već je imao jednu izložbu sa sličnim motivima.

Matan Vukčević
foto: Privatna arhiva

“Imam ponuda za izložbe, pa ćemo vidjeti. Dok ne budem potpuno siguran neću najavljivati ništa. Malo sporije ide priprema zbog naručenih radova za klijente koje volim da ispoštujem i ovom prilikom im se zahvaljujem što su meni ukazali povjerenje za izradu slika koje žele. Uglavnom, slika se, stvara se, a to je meni opet najvažnije. Izložbe neka budu spontane, ne gledam na izložbe kao na nešto nužno što se mora desiti”, smatra slikar te otkriva da akvarel brže nastaje od slike rađenom uljem na platnu.

Matan Vukčević
foto: Privatna arhiva

“Iskoristim taj momenat brzog nastanka da uradim seriju od više njih”, priznaje umjetnik koji je siguran da će nastaviti seriju ovih slika.

Matan Vukčević
foto: Privatna arhiva

Bonus video: