U petak u Nikšićkom pozorištu monodrama "Nadežda Petrović"

"Radnja predstave smještena je poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice, 3. aprila 1915", stoji u najavi predstave

3146 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa predstave, Foto: JU Nikšićko pozorište
Detalj sa predstave, Foto: JU Nikšićko pozorište

U petak veče, 3. novembra, u 20 časova na sceni Nikšićkog pozorišta, glumica Biljana Đurović izvešće monodramu "Nadežda Petrović", koju je režirao Božidar Đurović.

Kostim i scenografiju potpisuje Marina Vukasović Medenica, a za muziku je zadužen Svetislav Božić.

Za ulogu legendarne slikarke u monodrami za koju je sama adaptirala tekst na osnovu autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz knjige „Boje i barut” Olgice Cice, i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, Biljana Đurović osvojila je Zlatnog viteza u Moskvi, priznanje Glumac Evrope, nagradu za najbolju monodramu u Istočnom Sarajevu, nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalima u Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji ... Predstava je rađena u produkciji Festivala monodrame i pantomime Zemun.

Detalj sa predstave
Detalj sa predstavefoto: JU Nikšićko pozorište

"Radnja predstave smještena je poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice, 3. aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umjetnosti u ratu, razmišljajući 'o čudu života i smrti' bezuspješno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. U svojim sjećanjima, ona oživljava slike Stare Srbije i Maćedonije iz 1903, slike borbe protiv Aneksije Bosne i Hercegovine 1908, slike valjevske Srbije 1915. oboljele od pejgavog tifusa... i to je njen lament nad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbine", stoji u najavi predstave.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Bonus video: