“Apoteoza sreće” Gorana Vukčevića

Samostalna izložba neuklopljenog i neukalupljenog umjetnika, biće otvorena danas u Podgorici, u Kuslevovoj kući

4034 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Mala umjetnička djela i dekorativni predmeti u majolici, tehnici keramike, a koja pasionirano i posvećeno stvara autentični umjetnik Goran Vukčević, biće predstavljena na izložbi “Apoteoza sreće”.

Postavka, čiji su kustosi Ljiljana Karadžić i Janko Ljumović, biće otvorena danas u Podgorici, u Kuslevovoj kući u 19 časova.

“Goran Vukčević, neobični hercegnovski umjetnik, decenijama, tiho i pasionirano stvara mala umjetnička djela i dekorativne predmete u majolici, tehnici keramike. Neuklopljen i neukalupljen u aktuelne tokove, gospodstveno distanciran od zvaničnog umjetničkog sistema, dijelom zbog potrebe za samodovoljnom privatnošću i ne-želje da bude ‘umrežen’, dijelom zbog spleta okolnosti, nije imao mnogo izložbi, pa njegov opus nije dovoljno poznat široj javnosti”, navodi se na početku saopštenja kojim JU Muzeji i galerije Podgorice najavljuju ovu izložbu.

Goran Vukčević
foto: Promo

“Sklon aristokratskom eskapizmu, umjetnik na svojim radovima kao mjestima mogućih susreta, akumulira događaje i predmete različite ne samo u smislu njihove vremenske i prostorne udaljenosti, nego i u smislu njihovog porijekla i ontološkog statusa. Stvara fantazijske strukture zavodljive ikonografije i fantastične naracije. U stalnom traganju za lijepim, pastoralnim svjetovima, Vukčević iznosi na svjetlost dana slike iz svoje mašte, čineći mogućim njihov suživot sa stvarnošću”, piše u opisu Vukčevićevog stvaralaštva.

Goran Vukčević rođen je 1953. godine u Nikšiću. Fakultet primenjenih umetnosti, odsjek keramika, završio je u Beogradu, u klasi profesorke Mirjane Isaković. Prvu samostalnu izložbu imao je u Kanadi, gdje je živio od 1982. do 1989. godine. Od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka živi i radi u Herceg Novom.

Keramiku u tehnici majolike Vukčević je samostalno izlagao u Herceg Novom i Beogradu, kao i u okviru kolektivnih izložbi, a sada se samostalno predstavlja i u Podgorici, gdje će izložba biti otvorena narednih mjesec dana, do drugog decembra.

Bonus video: