Izložba i fenomen - "Jugoslovenska hiperinflacija"

Projekat umjetnika Mladena Bundala biće predstavljen u CGU “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju

2241 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Detalj sa izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba “Jugoslovenska hiperinflacija” umjetnika Mladena Bundala biće otvorena danas na Cetinju, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” u 19 časova.

Projekat “Jugoslovenska hiperinflacija” dio je šireg interdisciplinarnog istraživanja koje, kaže autor, ispituje fenomen hiperinflacije kao kulturnog procesa i psihološkog događaja ekonomske neizvjesnosti.

“U tom smislu, umjetnička praksa koristi se kao alat za razumijevanje različitih, često naglih kulturoloških promjena koje se dešavaju usljed inflatornih lomova i ekonomske nestabilnosti, kao i onih koje se tiču predstavljanja vrijednosti u savremenom okruženju. Upravo kroz hiperinflaciju može se pratiti devalvacija i izobličenje vrijednosti, kao i ukupne društvene, kulturne i političke promjene”, navodi se u najavi.

Kustoskinja izložbe, koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, je istoričarka umjetnosti Ana Ivanović. Postavka će biti otvorena do 29. novembra.

Bundalo je interdisciplinarni umjetnik, rođen u Prijedoru 1986. godine. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, magistrirao na smjeru video, multimedijalne i performans umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti u Brnu. Bavi se istraživačkom vizuelnom umjetnošću, tekstom, eksperimentalnim i hibridnim filmom.

Projekte, radove i filmove predstavio je na više od 100 međunarodnih izložbi i festivala od kojih ističe: IDFA (Amsterdam), Ji.hlava IDFF (Jihlava), iMAL (Brussels), Bideodromo (Bilbao), Rencontres Internationales (Paris), CVF (Cairo), SFF (Sarajevo), Remont galerija (Beograd), Galleria d’Arte Moderna Achille Forti (Verona), Tranzitdisplay (Prag), Kunstlerhaus (Beč).

Član je umjetničke grupe “Tač.ka”, a živi i radi na relaciji Brisel - Prijedor.

Bonus video: