Mićoviću uručena nagrada „Kosto Ninković“

Festival "Pod lipom" u Nikšiću

2712 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U okviru druge večeri festivala „Pod lipom“ u Nikšiću, u organizaciji Art klub „Prvo pismo“, svečano je uručena književna nagrada „Kosto Ninković“ književniku Milutinu Mićoviću, kao i pobjednicima konkursa „Bez granica“, Branki Vujić iz Gradiške za osvojeno drugo mjesto i Nikolini Kovačević iz Nikšića, za treće, dok prvonagrađeni Rade Šupić iz Loznice nije bio u mogućnosti da prisustvuje uručenju.

nagrada kosto ninković
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik žirija, dr Radoje Femić, kazao je da je Festival time što je nagradu za životno djelo dodijelio Mićoviću visoko podigao ljestvicu.

„Dvojna priroda ovog Festivala dala je šansu pjesnicima koji su tek u formiranju, dok je nagrada koja nosi ime 'namijenjena etabliranim književnicima, onima koji na neki način predstavljaju uzore“, kazao je Femić i zahvalio se Savi Radulović koja rukovodi Art klubom i koja je idejni tvorac Festivala, što je kod nje prepoznao plemenitost u namjeri i estetsku kredibilnost u realizaciji.

nagrada kosto ninković
foto: Svetlana Mandić

Vujić i Kovačević su se zahvalile na nagradi i pročitale nagrađene pjesme, dok je Mićović govorio o Kostu Ninkoviću, pjesniku koji je, kako to reče Radulović, bio tako „divno nepoznat u ovozemaljskom životu“.

„Nagrada Kosto Ninković mogla bi se dodjeljivati i za čovjekoljublje, junaštvo, rodoljublje, visoko besjedništvo. U svim poljima svog djelovanja, bio je jasniji, vidljiviji, prijemčiviji, nego u pisanju“, kazao je Mićović.

nagrada kosto ninković
foto: Svetlana Mandić

Radulović je objasnila zbog čega nagrada nosi ime po Kostu Ninkoviću, a ne nekom drugom pjesniku ili pjesnikinji.

„Rijetki su ljudi na djelu i u djelu. Kad čovjek spoji to dvoje, piše se direktno u vječnost. Tako vjerujem da, i nagrade koje budu dodjeljivane u njegovu čast, da će prepoznati vrijeme, a samo je takva poezija i vječna“, kazala je i pročitala poetski esej posvećen pjesniku čijim je stihovima počela i svoju prvu poeziju.

nagrada kosto ninković
foto: Svetlana Mandić

Dodjeljivanju nagrade prisustvovala je i supruga Ninkovića, njegova djeca i unuci.

nagrada kosto ninković
foto: Svetlana Mandić

Stihove je kazivala pjesnikinja Nataša Lalatović, a u programu je učestvovao i hor „Sveti novomučenik Stanko“, pod dirigentskom palicom profesorice Lenke Durutović.

nagrada kosto ninković
foto: Svetlana Mandić

Festival je organizovan u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: