Od 10. do 12. novembra u Podgorici, Nikšiću i Cetinju Dani Njegoševi

Pokrovitelj manifestacije je Opština Nikšić

5700 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Od 10. do 12. novembra, u organizaciji Književnog društva “Njegoš”, istoimenog Srpskog pokreta i Javne ustanove “Zahumlje” u Podgorici, Nikšiću, i na Cetinju biće održani 13. Dani Njegoševi. Kako je na konferenciji za novinare kazala književnica Milica Bakrač manifestacija će prvog dana biti održana na Cetinju gdje će u Njegoševoj svečanoj sali biti održano književno veče posvećeno Njegošu. Drugog dana manifestacije, prema riječima Bakrač, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u sali „Marko Miljanov“, u Podgorici, biće organizovan okrugli sto pod nazivom „Njegoš i crnogorske podjele“.

Manifestaciju će zatvoriti svečana akademija koja će 12. novembra biti održana u Parohijskom domu u Nikšiću, pod nazivom „Velika Skupština uoči Njegoševog dana“, a na kojoj će govoriti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, predsjednici Srpskog pokreta „Njegoš“ i istoimenog književnog društva, Branislav Baćović i Milutin Mićović, stihove iz „Gorskog vijenca“ i „Luče mikrokozma“ govoriće Petar Božović, a nastupiće i crkveni hor „Sveti novomučenik Stanko“, pod vođstvom profesorice Lenke Durutović, i guslari Nikola Krivokapić i Radovan Suknović, dok je voditeljka programa Milica Bakrač.

Predsjednik Književnog društva „Njegoš“ Milutin Mićović, kazao je da od kada su nastale programirane identitetske podjele u srpskom narodu u Crnoj Gori, Njegoševa uloga se pojačava.

„Ako se politički Crna Gora može razdijeliti na dvije – srpsku i crnogorsku, mnogo ozbiljnije pitanje je da li se i Njegoš može podijeliti na neka dva Njegoša posredstvom savremenih kulturnih i političkih obrazaca koji degradirajućim mehanizmima djeluju u javnom prostoru Crne Gore, potkopavajući i sam njen temelj“, kazao je Mićović.

Dani Njegoševi
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, savremene srpsko-crnogorske podjele u Crnoj Gori imaju isto porijeklo kao one u doba Petrovića, i iako se mnogo šta promijenilo u kulturi, tehnologiji, politici, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori, korijen podjela, prema njegovim riječima, je ostao isti – „skinuti sa sebe breme odgovornosti i krenuti lakšim putem“.

„Dani Njegoševi imaju smisla kao duhovna i kulturna manifestacija, a i kao državni praznik, samo ako se kroz naše skupove i razgovor na bitna pitanja, domognemo njegoševske iskre, iskre saznanja, iskre progledanja u našu jako protivrječnu i zatamnjenu stvarnost“, kazao je Mićović.

Prema njegovim riječima, kolektivna trauma koja je proizvedena državnom ideologijom pokušala je da izmijeni identitetsku, njegoševsku, matricu i ostavila je velike posljedice.

„Organizovano i na svim nivoima, stvarala je crnogorski kulturni identitet, odvajajući ga od srpskog, ili suprostavljajući ga srpskom. A Crna Gora je nastala na srpskom jeziku, dubokom hrišćanskom nasljeđu i slobodarskom duhu. A svi ti slojevi tako jasno postoje u Njegoševom djelu“, istakao je Mićović.

Na konferenciji za novinare, Milorad Durutović predstavio je tek objavljeni zbornik radova Književnog društva „Njegoš“, koji donosi referate sa prošlogodišnjeg okruglog stola posvećenog Njegošu.

„Prvi dio, na stotinak strana, donosi radove 11 učesnika prošlogodišnjeg okruglog stola 'Smisao borbe u Njegoševom djelu'. Drugi dio Zbornika svjedoči o naporima Književnog društva 'Njegoš' da se značaj Njegoševog djela valorizuje i kroz prevode na strane jezike. Riječ je o prevodima 'Luče mikrokozme' na ruski i rumunski jezik“, kazao je Durutović.

Treći dio Zbornika, prema njegovim riječima, predstavlja svojevrsno odavanje pošte preminulom mitropolitu Amfilohiju, i kao učesniku manifestacije „Dani Njegoševi“ i kao sljedbeniku i tumaču Njegoševog puta, dok četvrti dio donosi nekoliko tekstova Matije Bana, susreti sa Njegošem, 1848-1851, koje je priredio prof. dr Goran Maksimović.

„Kroz četiri poglavlja dobili smo jednu raznovrsnu, temeljnu, integralnu sliku Njegoševog stvaralaštva, koja nas čini još bližim Njegošu, nego što smo to juče bili“, poručio je Durutović.

Prof. dr Radmilo Marojević predstavio je prethodne Zbornike i istakao njihov značaj, kao i značaj pomenute manifestacije.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Nikšić.

Bonus video: