Premijera djela "Reconnecting (with) traces": Tragovi koji povezuju

Muzički teatar, audio-vizuelni performans četvoro umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Njemačke i Belgije, biće izveden večeras u Podgorici

1612 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Damir Murseljević / KIC Budo Tomović
Sa konferencije za medije, Foto: Damir Murseljević / KIC Budo Tomović

Premijera audio-vizuelnog performansa “Reconnecting (with) traces” biće održana danas u Podgorici u Modernoj galeriji u 20 časova. Autori i izvođači projekta su kompozitorka i pijanistkinja iz Crne Gore Nina Perović, kompozitorka i saksofonistkinja Birgita Flik iz Njemačke, vizuelna umjetnica Milana Novičić, i Tomas van Vale, audio-vizuelni umjetnik.

“Kao zajedničku tačku susreta, kroz raznolikost i kolektivni napor, a u cilju razumijevanja brojnih uloga i identiteta, umjetnici su došli do teme tragova. Iako različitih profila, kako u profesionalnom smislu, tako i u pogledu životnog iskustva, okruženja i navika (koje se manifestuju kroz tragove), zajedničkom dinamikom rada autori i izvođači su oblikovali jedinstven audio-vizuelni događaj kojim će se osvrnuti na različite vidove tragova koji se ispoljavaju kroz različite uloge”, navedeno je u opisu djela.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Nina Perović je istakla zahvalnost svima koji su podržali projekat i zadovoljstvo što će biti predstavljen crnogorskoj publici. Ona je pozvala sve zainteresovane na premijeru svojevrsnog muzičkog teatra i poručila da na koncert treba doći bez očekivanja, ali i sa fokusom koji će biti usmjeren na ono što se dešava - “što vidimo, čujemo, osjećamo”, a tome i da vjerujemo...

Novičić je kazala da su tokom dugog procesa imali otvorenu saradnju tokom koje su i uticali jedni na druge na različite načine i tako izazivali sopstvene umjetničke ideje...

“S jedne strane smo se bavili temom tragova koja nas je povezala, jer je u pitanju tema koja nikoga ne može da isključi, bez obzira na to da li se neko bavi umjetnošću ili iz kog dijela svijeta dolazi, jer svi ostavljamo tragove. I mi između sebe smo pokušavali da spoznamo šta to sve nama predstavljaju ti tragovi. Interesantno je bilo koliko to može postati lično iskustvo, ali i univerzalno. Veza između tragova i naše komunikacije kroz različite medije pokazala je koliko zapravo komunikacija prevazilazi jezik riječi, s obzirom na to da smo komunicirali i putem muzike, vizuelne umjetnosti i drugih medija. Nijesu postojale granice koje bi nam ograničile razumijevanje”, otkrila je ona.

Govoreći o tome šta će predstaviti publici, Flik je kazala da su tu dvije ravni - fizička i digitalna.

“S jedne strane tu su fizički predmeti poput fotografija, koje ćemo upotpuniti svojim glasovima i instrumentima, a istovremeno ćemo imati i digitalni segment koji povezuje onu našu apstraktnu crtu sa konkretnom stvari koju kao umjetnici pokušavamo da izrazimo sa našim realnim životom”, rekla je Flik...

Perović se na jučerašnjoj konferenciji za medije najviše fokusirala na proces pripreme projekta koji se najvećim dijelom odvijao onlajn, putem Zoom platforme. Kazala je da je tako za nju izbrisan osjećaj koji bi definisao da li je u Crnoj Gori ili vani, a glavni činilac procesa bila je zapravo sigurnost jednih u druge.

“A postojala je i određena doza nesigurnosti iz koje je bilo potrebno stvoriti tu sigurnost. Prostor u kojem djelujemo nije stabilan i izvijestan, već je sve vrijeme pod znakom pitanja, što i projektu daje posebnu dinamiku. Sigurna sam da će u svemu tome i sve to sa nama proživjeti i publika”, kazala je Perović i dodala da su kreativnom procesu pristupili otvoreno.

“Ta tema ‘Staze’ koju je Birgita donijela, nešto je što nam je svima zajedničko... Sve se to vezuje i oslanja na socio-psiho dramu, što je takođe jedan aspekt projekta, ali i na čitavu priču povezivanja sa umjetničkim, kreativnim i kolaborativnim procesom”, objasnila je.

Tomas van Vale je otkrio i zbog čega je njemu sve to bilo posebno interesantno...

“Ovaj projekat je za nas kao umjetnike veoma zanimljiv budući da svi potičemo iz različitih oblasti, odnosno disciplina, a kao umjetnici koji koriste različite medijume kroz saradnju uključujemo tu i svoje različite ličnosti, a ne samo umjetnost koju stvaramo”, rekao je.

Bonus video: